Dijous, 19 de juny de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Mostra Intercultural de Construccions Humanes amb grups de la Rioja i Navarra

Aquest dissabte se celebrava la primera edició d’una mostra que té voluntat de ser bianual i que, a més de les colles i balls locals, enguany comptava amb la presència de 3 grups de l’estat.

Concretament eren el Grupo de Danzas Villa de Briones i els Danzadores de San Asensio, de La Rioja, i Duguna Iruñeko Dantzariak de Navarra.
La mostra pretén donar a conèixer i comparar l’evolució del Ball de Valencians que des del segle XVII va realitzar diferents actuacions a diferents festivitats de Catalunya i de l’Estat.
L’Escorxador acollia dissabte al matí la part científica amb una ponència de Mikel Aranburu, reconegut folklorista i investigador del patrimoni etnomusical i coreogràfic basc, que tractava sobre els diferents elements que formen part del ‘Paloteado’, entre ells els petits castells que es fan en diferents pobles de Euskal Herria. També hi havia una taula rodona amb el gestor cultural Jordi Bertran, el folklorista Eloi Miralles i el mateix Mikel Aranburu. La taula rodona la conduïda el periodista especialitzat en temàtica castellera Toni Comas.
Organitzada pel Consell de Castells i el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, té per objectiu donar a conèixer formes de construccions humanes que es practiquen en altres poblacions.

A la tarda, la part festiva de la Mostra Intercultural de Construccions Humanes començava amb un recepció ofical al saló de sessions de l’ajuntament de Vilafranca. Un saló que va quedar ple dels components dels balls convidats, que van rebre la benvinguda per part de l’alcalde.
Desprès, des de la plaça de Jaume I, els Falcons de Vilafranca acompanyaven en cercavila, els grups convidats fins a la plaça de la Vila. Allà, les quatre formacions van oferir una actuació amb les seves danses i figures.
Els navarresos es mostraven molt satisfets d’actuar a la plaça més castellera.
Per la seva banda Eduardo Cuesta i Imanol Budiño dels Danzadores de San Asensio, ens explicaven alguns detalls de la seva indumentària.
A continuació les colles locals Castellers de Vilafranca i Xicots de Vilafranca iniciaven la seva actuació a l’antiga amb 3 construccions i pilar.
El Verds van fer el primer 3 de nou de la temporada, que el van acompanyar, primer de la Torre de vuit i desprès del 5 de vuit.
El cap de colla, Àngel Grau, es mostrava satisfet de la diada.
Per la seva banda els Xicots van completar una diada amb els 5 de set, 4 de set i 3 de set, tots descarregats. La cap de colla, Tamara González també estava contenta.
Per finalitzar la mostra, la Moixiganga de Vilafranca representava els seus quadres de representació de la Passió de Crist.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: