Dijous, 17 d'abril de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

CLILAB referma l’aposta per la digitalització, l’automatització i la IA per guanyar eficiència

El Consorci del Laboratori Intercomarcal de l’Alt Penedès, l’Anoia i el Garraf (CLILAB) és un consorci sanitari públic que fa les anàlisis, tant de l’atenció primària com de l’hospitalària.

El seu laboratori central està situat a Vilafranca, en un edifici annex a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès.

Amb més de 200 treballadors, la meitat dels quals al laboratori central de Vilafranca, CLILAB Diagnòstics realitza les anàlisis clíniques i d’anatomia patològica de l’atenció primària i hospitalària. El laboratori de Vilafranca rep unes 2.000 mostres diàries de l’Atenció Primària de l’Alt Penedès, l’Anoia i el Garraf i els hospitals de Vilafranca, Sant Pere de Ribes i Igualada. CLILAB també dóna servei, a través del laboratori central i la seva xarxa de laboratoris perifèrics, als hospitals de L’Hospitalet, Moisès Broggi i Dos de Maig, a més de clients com el Centre Sociosanitari Ricard Fortuny. La seva àrea d’influència aglutina aproximadament 1.800.000 persones. Davant d’aquesta magnitud, la directora tècnica de CLILAB, Sílvia Miró, parla dels valors que els defineixen.

La responsable dels laboratoris de Vilafranca i Sant Pere de Ribes, Míriam Ruiz, destaca que, entre els perfils professionals que tenen hi ha una gran diversitat d’especialistes.

Ruiz també posa de manifest la importància d’estar a l’avantguarda tecnològica i oferir un servei de proximitat.

El Servei d’Anatomia Patològica, totalment digitalitzat des de finals del 2024

La incorporació dels darrers avenços tecnològics és fonamental per donar una resposta ràpida, precisa i ajustada a les necessitats que es presentin. En aquest sentit, la digitalització, l’automatització i l’aplicació de la Intel·ligència Artificial estan aportant importants millores. César Chappuis és el cap del Servei d’Anatomia Patològica que, des de finals del 2024, està totalment digitalitzat.

La digitalització forma part del present. Un present en el qual la Intel·ligència Artificial, a través de diferents eines en desenvolupament, obre nous horitzons per a explorar.

La cadena d’automatització de microbiologia, un exemple d’avantguarda tecnològica a Vilafranca

Una de les solucions recentment incorporades al laboratori de Vilafranca, la cadena d’automatització de microbiologia WASPLab, és un bon exemple de com la tecnologia i l’aplicació de la IA pot ajudar a millorar l’eficiència. En aquest cas, per a diagnosticar malalties provocades per agents infecciosos. Ho explica la cap del Servei de Microbiologia, Yuliya Poliakova.

Poliakova destaca que la plataforma fa molt més que automatitzar processos. També, amb IA, monitoritza el creixement del bacteri tot aportant una informació molt més precisa.

La microbiòloga destaca que, malgrat la IA ajudi a gestionar la informació, sempre hi ha supervisió per part dels professionals. Al Servei de Microbiologia també es duen a terme els antibiogrames que, en un context de gran preocupació per la resistència als antibiòtics, permeten discernir quin medicament és millor per acabar amb la infecció que presenta un pacient.

Proximitat i alta tecnologia

Totes aquestes qüestions són només alguns exemples de la multitud de dades que gestionen a CLILAB, amb les quals volen contribuir a millorar la salut de la població de la mà dels professionals que l’atenen a les seves consultes.

Un cop més, la proximitat és clau perquè tant els professionals sanitaris com els pacients rebin la resposta més adequada.

Com a altres reptes de futur, des de CLILAB apunten a seguir sent una referència en l’avantguarda tecnològica «al territori i pel territori» i impulsar la recerca i la investigació «per contribuir al diagnòstic i la salut dels pacients».

Precisament aquest mateix divendres al matí s’ha fet a la sala d’actes de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès i posteriorment al laboratori una jornada de presentació de la cadena d’automatització de microbiologia WASPLab.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: