Els afectats per la Covid persistent al Penedès s’uneixen en una associació, que vol més suport
Demanen més coordinació entre familiars, més recursos mèdics, psicològics i laborals i també més empatia de la ciutadania ja que sovint se senten incompresos.
Una quinzena de persones afectades per Covid persistent a Vilafranca i comarca han unit les seves forces i han posat en marxa una associació que el que vol és lluitar pels seus drets, proporcionar recursos i donar suport i cures a les persones afectades i també als seus familiars.
L’Associació de Persones Afectades per Covid Persistent al Penedès va néixer després de reunir-se en un grup de suport al Ricard Fortuny i comprovar com l’ajuda mútua és indispensable per tirar endavant.
El que volen és lluitar per un millor accés a serveis mèdics especialitzats, buscar recursos perquè el suport emocional i psicològic pugui continuar i la promoció de la investigació sobre la malaltia.
En Juanan va agafar Covid al principi de la pandèmia,va estar ingressat a semicrítics i des de fa cinc anys que en pateix les seqüeles, en forma de fatiga extrema i problemes pulmonars que no el deixen fer la vida d’abans, en la qual feia molt esport.
La Marta Sánchez és el primer cop que explica públicament que pateix Covid persistent, una malaltia que va agafar a principi del 2021 i que va derivar amb pneumònia per la qual va estar ingressada 10 dies. Després d’un temps de baixa, va demanar l’alta tot i que les seqüeles no han desaparegut i treballa amb angoixa, estrès i tensió de poder ser acomiadada.
Un altre membre de l’entitat és en Jordi Fandos, que va agafar Covid l’agost del 2021, però no va tenir cap mena de símptoma fins al cap de deu dies, quan va tornar a treballar. Fins aleshores només havia perdut el gust i l’olfacte. Però des del 10 de setembre del 2021 està de baixa ja que la seva metgessa ben aviat li va diagnosticar Covid persistent. Fandos està ara pendent de la invalidesa permanent i de la mà també de psicòlegs
De fet, precisament per cuidar les seqüeles emocionals de la Covid persistent fa un any i mig van posar en marxa al Ricard Fortuny una unitat específica per als afectats, tal com explica Xavier Montaner que és el neuropsicòleg clínic del centre.
Des de l’associació volen conscienciar també a la societat sobre aquesta malaltia ja que sovint se senten incompresos, cosa que també apunta Montaner.
Des del Ricard Fortuny s’està treballant ara amb atenció primària per poder posar en marxa una teràpia de manteniment que no tingui principi ni fi sinó que els afectats puguin fer-la sempre un cop per setmana.
Des de l’associació d’afectats també demanen més coordinació entre professionals mèdics i que tots els centres tinguin els mateixos recursos perquè veuen que el seu tractament depèn en bona part de l’opinió i visió subjectiva que tingui cada metge respecte a la malaltia.