Vinseum s’inaugura oficialment amb l’ambició de ser un motor cultural i un revulsiu pel Penedès
Després de gairebé vuit anys d’obres, el Vinseum – Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, estrena les seves renovades instal·lacions al complet.
Ho farà amb jornades de portes obertes aquest cap de setmana. Aquest dimecres al migdia ha tingut lloc l’acte d’inauguració oficial.
Abans de l’acte, el director del Vinseum, Xavier Fornos, ha ofert una visita guiada als mitjans de comunicació per conèixer de primera mà el renovat museu. Als espais ja coneguts del Palau Reial, s’afegeix l’edifici de nova planta, amb 3.000 metres quadrats, tres exposicions permanents i nous espais com l’aula de tast o l’aula educativa.
Fruit d’un ambiciós projecte arquiectònic i museogràfic, el discurs expositiu presenta i llueix el ric patrimoni que atresora el museu en clau de passat, present i futur. De les llavors de vitis vinífera de fa 2.700 anys a les reflexions que comparteixen personalitats com Josep Roca, Empar Moliné o Carme Ruscalleda amb el públic al final de la visita. Tot passant per 2.000 peces dels fons del Vinseum i una seixantena d’audiovisuals especialment creats per a l’ocasió.
A la planta baixa hi ha La plaça del vi, un espai d’acollida i accés lliure que posa en valor la vitalitat del vi català en ple segle XXI. Al soterrani, Les arrels proposa un viatge als orígens del museu i del Penedès; i a les plantes 1, 2 i 3 Les cultures del vi de Catalunya desplega la gran exposició que narra la història de la vinya i del vi del país des d’una mirada transversal i holística.
Fornos espera que el nou projecte atregui l’atenció i rebi unes 50.000 visites anuals i destaca que es tracta d’un museu obert a tothom.
La inauguració del nou Vinseum significa la culminació de la segona fase del projecte de reforma i transformació de les instal·lacions del museu vilafranquí que va començar l’any 2018 però que es va començar a imaginar a finals dels noranta, amb persones com Montserrat Iniesta i Maria Rosa Senabre al capdavant, transformant el concepte existent d’un museu que va néixer l’any 1935. L’any que ve farà 90 anys.
L’acte d’inauguració oficial ha tingut lloc a l’auditori del Vinseum, amb la presència dels ex alcaldes i els ex presidents del museu, diferents autoritats polítiques, representants dels agents socials i econòmics i de la pagesia.
Després de la intervenció del director del Vinseum, que ha començat recordant les víctimes de la DANA a València, el prestigiós sommelier Josep Roca ha adreçat unes paraules al públic agraïnt l’esforç a tots els que han fet possible un equipament com el Vinseum i qualificant-lo de «museu nacional del vi».
En la seva intervenció, el president de la junta del Vinseum, Joan Tarrada, ha refermat l’ambició de l’equipament renovat com a «casa del vi de Catalunya».
El delegat del Govern al Penedès, Lluís Valls, per la seva part, ha excusat la presència del president de la Generalitat i els consellers que havien d’assistir a la inauguració però que tenien sessió de control al Parlament marcada per la DANA. Valls ha augurat un bon futur al museu com a revulsiu en un territori, el Penedès, que s’ha posicionat en els darrers anys com a destinació turística.
El diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Pau González, ha destacat al seu torn el treball conjunt que hi ha hagut durant tots aquests anys per fer realitat el renovat museu.
Finalment, l’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, ha volgut posar de manifest l’aposta clara de la ciutat per la cultura i pel Vinseum, amb un llegat que va d’allò local a allò global.
Les portes obertes tindran lloc el dissabte, de 10 a 19h, i diumenge, de 10 a 14h. L’accés és lliure però cal reserva prèvia a entrades.vinseum.cat i queden poques places disponibles.
A banda d’aquestes jornades de portes obertes, el Vinseum també afronta aquests dies un esdeveniment important, el Most Festival Internacional de Cinema del Vi, que s’inaugura aquest dijous. En el transcurs del Most, el Vinseum rebrà el premi com a millor museu del vi d’Europa que atorga Iter Vitis del Consell Europeu.
L’entrevista amb César Martín