Dimecres, 4 de desembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Regió Sanitària Penedès reflexiona sobre el biaix de gènere en la salut

Professionals de la salut reflexionen a Vilafranca sobre el biaix de gènere i posen de manifest la necessitat d’incorporar aquesta perspectiva per millorar l’atenció.

La Regió Sanitària Penedès ha impulsat la celebració d’una jornada al voltant del biaix de gènere en l’àmbit de la salut mental. La jornada, que ha tingut lloc aquest divendres a l’auditori del Vinseum, ha estat tot un èxit i ha posat sobre la taula moltes de les situacions que avui dia continuen perpetuant la desigualtat entre homes i dones.

La jornada ‘Salut mental amb perspectiva de gènere’, organitzada per la Regió Sanitària Penedès, ha servit per reflexionar i motivar el debat, així com compartir bones pràctiques en aquest àmbit. Però també per avaluar com s’actua i identificar els punts que cal millorar.

La gerent de la Regió Sanitària Penedès, Alba Brugués, ha estat l’encarregada d’obrir la jornada tot destacant que la salut mental és una prioritat pel Departament de Salut davant l’alta demanda que existeix actualment. Brugués ha posat en valor la figura dels Referents de Benestar Emocional Comunitari i ha apuntat les línies d’actuació que s’estan seguint.

Josep Tristany, director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions de la Generalitat de Catalunya, també ha intervingut a la benvinguda explicant el marc d’actuació en matèria de salut mental i constatant que existeix un biaix de gènere que s’ha de combatre. Tristany també ha parlat de la sobremedicació i de la necessitat de fer prevenció en tots els àmbits, no només des del sanitari, per a promoure el benestar emocional.

La conferència inaugural ha anat a càrrec de la metgessa d’urgències del Clínic Blanca Coll-Vinent, que presideix la Comissió Clínica de Sexe i Gènere en Salut del mateix hospital i és coautora del llibre
‘Ets una exagerada. Biaix de gènere i sexe en salut’. Coll-Vinent creu que s’ha de “reescriure la medicina”.

Coll-Vinent ha posat multitud d’exemples sobre com la visió androcèntrica de la medicina pot perjudicar la salut de les dones, però també ha explicat que, encara que queda molt per fer, s’ha produït un canvi de paradigma.

La jornada ha continuat amb vàries ponències que han confluït en taules de debat. La primera es titulava ‘Biaix de gènere?’.

Les metgesses de família de l’Àrea Bàsica de Salut del Baix Penedès Interior Maribel Pinilla i Olga Colet han posat en relació testimonis de dones que tenen a les seves consultes amb l’evidència científica en una intervenció que han titulat ‘Com ser dona i no morir en l’intent’.

Per la seva part, la psiquiatra Mònica Suárez ha abordat la salut mental perinatal explicant l’experiència que estan tenint a la Regió Sanitària Penedès.

Rosa María García, membre de la Junta de la Federació de Salut Mental Catalunya i impulsora del projecte Dones i Salut Mental, ha parlat de la seva experiència com a persona diagnosticada d’un trastorn mental i de la “mirada anul·ladora” a la qual es veuen sotmeses moltes dones com ella.

La jornada ha comptat amb altres taules de debat sobre la infància i l’adolescència i sobre la violència masclista.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: