Dimecres, 4 de desembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els Mossos fan seguiment per violència de gènere a 415 dones de l’Alt Penedès

Recollim els testimonis de dues dones que han patit agressions Recollim els testimonis de dues dones que han patit agressions masclistes per part de les seves parelles.

Avui 25 de novembre es commemora el dia per l’erradicació de la violència de gènere, una xacra que no para de créixer. Els agents que treballen per la prevenció d’aquesta violència destaquen que ni els agressors ni les víctimes tenen un perfil concret i que pot afectar a qualsevol persona, independentment de la seva classe social o origen.

Els Mossos d’Esquadra són un dels principals actors implicats en els casos de violència de gènere. Treballen des de l’Oficina d’Atenció a la Víctima, que fa seguiment dels casos que té coneixement relacionats amb situacions de violència familiar amb el màxim objectiu de protegir la víctima. D’altra banda, el Sistema d’Emergències Mèdiques ha atès 13 persones amb sospita de violència sexual al Penedès entre l’1 de gener i el 15 de novembre de 2024.

Des del Servei d’Informació i Atenció a la Dona del Consell Comarcal s’ofereix assessorament individualitzat en l’àmbit jurídic i psicològic i també presten un servei d’atenció infantil i un espai d’acollida. Les dades han crescut un any més i han passat de 72 dones ateses al servei d’atenció jurídica el 2023 a 176 enguany, al servei d’acollida de 25 a 53 i l’atenció psicològica de 497 persones a 541.

Des del servei d’atenció a la dona de l’Ajuntament de Vilafranca, l’advocada Patrícia Mestres és qui assessora en temes jurídics.

Per acabar amb la xacra de la violència masclista tots els sectors apunten que és imprescindible fer prevenció des d’edats ben primerenques per potenciar les relacions sanes i igualitàries. Des del Consell Comarcal també s’està treballant amb gent cada cop més jove.

Coincidint amb el 25N des de Vilafranca s’han organitzat actes diversos sota l’eix vertebrador de la pressió estètica.

Una de les activitats va ser dissabte a la Nau i va anar a càrrec de la comunicadora Júlia Barceló, que va demanar a les joves que tinguessin en compte que la pressió estètica arriba des del patriarcat i que s’hi pot lluitar

De la desena d’actes programats en destaca l’acte institucional, que serà aquest dimarts a les set de la tarda a Vinseum i que comptarà amb una taula rodona precisament per parlar de la pressió estètica i la bellesa no normativa.

Trobar dones que vulguin parlar dels casos de violència de gènere que han patit no és fàcil, però avui us expliquem els testimonis de Deborah Cantero i Asmae Boukzana, que han volgut compartir les seves experiències per ajudar a més dones a fer el pas d’abandonar els agressors.

La Deborah Cantero va arribar al grup de dones del SIAD de l’Alt Penedès derivada des de serveis socials ja que van pensar que l’ajudaria compartir una estona amb dones que estan passant per una situació similar. Té 31 anys i seva història va començar quan en tenia 16 i va marxar amb el seu nadó de 20 dies perquè la va pegar mentre donava pit.

Cantero explica que el que es troben totes és que els agressors sempre les volen aïllar del seu entorn i els fan pensar que no poden viure sense ellls. Ara només vol que el seu agressor entri a presó i pugui viure en pau.

L’Asmae Boukhzana va començar a patir maltractaments tot just després de casar-se al Marroc, des d’on va venir a Espanya amb el seu marit amb qui va tenir tres fills però la violència no es va aturar.

El primer cop que el va denunciar, l’Asmae el va perdonar al cap de pocs dies perquè es va disculpar i ella va pensar que no la tornaria a tocar. Però hi va tornar i, a més, li va voler treure els fills cosa que li va fer obrir els ulls per posar punt final a la situació

L’Asmae va haver de patir violacions i recorda fins i tot que el seu marit havia dormit al seu llit amb l’amant, fent que ella hagués de passar la nit al sofà. Ara fa anys que no parla amb el seu agressor però ella ha de rebre tractament psiquiàtric per intentar superar tot el que ha viscut

La Deborah i l’Asmae formen part del grup de dones del SIAD de l’Alt Penedès que han reivindicat en un vídeo les millores que necessiten les dones que han viscut una situació de violència masclista i donen veu a la Declaració Institucional del 25N.

El sistema de salut de Catalunya ha fet públic avui que l’any passat va atendre 10.805 dones víctimes de violència masclista, una mitjana de més de 29 casos diaris i pràcticament 600 més que l’any 2022.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: