Dimecres, 4 de desembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Penedès explora opcions de gestió forestal que ofereixin rendibilitat

Una gestió forestal que no deixa de banda la prevenció d’incendis ni la conservació de la natura.

Un equip de les ADF ha actuat aquesta setmana a l’Avellà, on ha fet una franja de seguretat, a més de recuperar una torrentera i una font que havien quedat completament envaïdes per la vegetació.
L’actuació forma part del projecte de franja de protecció de l’Avellà, a Font-rubí, que ha redactat la Diputació de Barcelona per mantenir fora de perill les cases del nucli si hi hagués un incendi forestal. Aquesta setmana, l’equip de les Agrupacions de Defensa Forestal ha netejat tota una zona envaïda per la vegetació a tocar de la carretera i ha pogut recuperar una torrentera i l’antiga font dels Pastors. Aquest tipus d’actuacions es fan d’acord amb la propietat que, en aquest cas, es quedarà la fusta resultant. Xavier Xortó, coordinador de les ADF del Penedès i el Garraf, explica que els boscos penedesencs es troben en un «estat crític» i per això cal «invertir en prevenció», amb una mirada a llarg termini.

Tal i com estan els boscos, fa temps que les ADF són conscients que els incendis forestals s’han de combatre fent prevenció, amb la preparació de zones estratègiques on puguin actuar els mitjans d’extinció en cas que s’iniciï un foc. Però sempre amb un criteri de conservació de la natura.
Tot i que aquests treballs es van fent, aconseguir un paisatge resilient al canvi climàtic va molt més enllà i inclouria la introducció de conreus i pastures per trencar la continuïtat de la massa forestal.

L’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari de la Diputació de Barcelona està especialitzada en l’anàlisi i el disseny d’estratègies de prevenció dels incendis, restauració i millora forestal i desenvolupament agrari. Núria Ruiz Roca és enginyera forestal d’aquesta administració i explica l’estratègia que segueix la Diputació en aquest àmbit. L’enginyera apunta com s’articulen les actuacions i quin aprofitament se’n pot fer de les restes que es generen.

La setmana passada va tenir lloc al Consell Comarcal de l’Alt Penedès la jornada ‘Gestió forestal, gestió sostenible’, organitzada per la Fundació Futura Penedès. A la taula rodona sobre models socioeconòmics i d’aprofitament de les masses forestals, el director de Territori i Medi Ambient de la Fundació Catalunya La Pedrera i president del Consell de la Protecció de la Natura, Miquel Rafa Fornieles, va parlar de les possibilitats de la fusta com a material per a la construcció. Rafa Fornieles exposava la necessitat de trobar un equilibri entre rendibilitat, sostenibilitat i seguretat.

La jornada va comptar amb la participació de les associacions de propietaris forestals. Agustí Guilamany, president de l’Associació de la Serralada Prelitoral del Penedès, descrivia la situació dels boscos de la zona. Guilamany recordava que, d’aquests treballs, se’n treu un «profit social però no econòmic».

La jornada també va oferir el punt de vista de les administracions. En aquest sentit, el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i alcalde de Font-rubí, Xavier Lluch, remarcava la importància d’explorar vies de gestió forestal que contemplin l’aprofitament dels recursos del bosc. Durant la jornada, algunes reivindicacions van ser la millora dels ajuts per a la «creació o millora d’estructures productives, especialment la ramaderia extensiva amb l’impuls de cooperatives de producció», una rebaixa i millor coordinació de la burocràcia administrativa i un assessorament tècnic eficient.

Una de les conclusions de la jornada va ser que, per poder gestionar millor les masses forestals catalanes, cal fer un mapa detallat de les propietats forestals, que en molts indrets es desconeixen, exigir responsabilitats i garantir els drets i deures als propietaris i als visitants.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: