Comencen les obres de la nova biblioteca, que entrarà en funcionament a mitjans del 2026
L’equipament, ubicat a la nau Cortina, tindrà tres plantes, amb un total de 1.415 m2 i capacitat per a unes 600 persones. L’entrada principal es farà pel carrer Sarriera.
L’alcalde de Vilafranca, FranCisco Romero, acompanyat pel regidor d’Espai Públic, Miquel Medialdea, i la regidora de Cultura, Àngels Dalmau, ha anunciat aquest dimarts al migdia en roda de premsa l’inici de les obres de rehabilitació de la nau Cortina per tal que l’edifici pugui acollir la segona biblioteca de Vilafranca.
La nova biblioteca tindrà tres plantes, amb un total de 1.415 m2 i capacitat per a unes 600 persones. Els treballs han estat adjudicats per un import de 3,75 milions d’euros a l’empresa Cots i Claret.
L’alcalde destaca que la nova biblioteca és un equipament llargament reivindicat i posa en valor la rellevància del projecte.
Amb el nou equipament es doblarà l’espai de biblioteca de què disposa Vilafranca, ja que conviurà amb la Torras i Bages, al centre de la vila.
La previsió és que l’obra civil de la nova biblioteca s’allargui fins a finals del 2025. Posteriorment caldrà dotar l’equipament del mobiliari i les instal·lacions necessàries per al seu funcionament, de manera que es preveu que es posi en marxa passat l’estiu de 2026.
El regidor Miquel Medialdea parla del treball intens que ha suposat el projecte per als serveis tècnics municipals i apunta el calendari previst.
Per la seva part, la regidora de Cultura, Àngels Dalmau, destaca el paper com a lloc de referència i de relació social obert a tothom que fan les biblioteques, tot destacant que el projecte respon a aquesta naturalesa.
Pel que fa al nom de l’equipament, l’equip de govern té previst fer partícip de la tria a la ciutadania, tot i que hi ha un nom que ja ha començat a sonar: el de la bibliotecària i escriptora Joana Raspall.
Distribució de l’equipament
L’edifici es distribuirà en tres plantes: planta baixa, planta semi-soterrani i planta primera o altell. A la planta baixa hi haurà l’accés principal des d’una nova plaça a urbanitzar, tocant al carrer Sarriera.
A l’entrada hi haurà l’àrea d’acollida, així com les escales i ascensor que conduiran a la planta inferior o a la superior. Aquesta planta serà l’espai de trobada de la biblioteca, amb pantalla informativa, zona de consulta del catàleg i serveis d’auto-préstec, entre altres. La planta baixa es destinarà a diferents àrees, com l’espai de trobada de famílies, l’àrea de petits lectors, l’espai de lectura informal per tots els públics i l’espai d’informació i suport.
La planta semi-soterrani, totalment oberta i il·luminada a dos patis, acollirà activitats de promoció, visites escolars, clubs de lectura, tallers o hores del conte. En alguns espais es deixaran vistes les antigues rajoles que revestien les parets dels dipòsits i es mantindrà al màxim la imatge del passadís central, on es distribuïen les tines amb la numeració original. Aquí hi trobarem també un pati amb grades per a lectura lliure i activitats, una sala polivalent per a 72 persones, la zona de treball intern i un magatzem de documents.
La planta primera o altell serà de nova creació i es construirà en fusta dins de l’espai diàfan de la nau. En aquesta planta s’encabiran l’àrea amb espais d’estudi o treballs en grup, espais de formació i espais informals de lectura per a tots els públics.
La nau Cortina, construïda l’any 1895
Per respectar les característiques de l’edifici, construït l’any 1895, segons projecte de l’arquitecte vilafranquí Santiago Güell i Grau, les façanes seran rehabilitades i es mantindran les encavallades i biguetes de fusta originals. També es reformarà integralment la coberta i es col·locarà un panell de fusta amb aïllament tèrmic i acústic amb la conseqüent millora del comportament tèrmic i acústic de l’espai. Sobre la coberta, s’instal·laran 72 plaques fotovoltaiques.
La nau del número 29, destinada a equipament, va ser cedida anticipadament per la propietat abans del desenvolupament d’un dels Plans de Millora Urbana del Molí d’en Rovira. En aquesta nau ja està funcionament des de fa mes d’un any el Viver de Cellers Penedès, que dona cabuda a 7 viticultors del Penedès que elaboren el seus vins.