Dissabte, 7 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El futur de l’àliga cuabarrada i l’accés a l’Agroparc centren el debat sobre el futur projecte

Mentre l’Ajuntament de Gelida ha tirat endavant els darrers tràmits per la construcció de l’Agroparc, la plataforma StopAgroparc ha demanat la impugnació d’aquests documents per certes irregularitats.

El passat dimarts 23 de juliol, el Ple Municipal de Gelida aprovava de forma inicial al Projecte Urbanístic del recinte i el Conveni Urbanístic entre l’Ajuntament i l’empresa Ametller Origen. Es tractava de dos tràmits pendents per la construcció de l’Agroparc Penedès, que permeten avançar l’inici de les obres del futur complex agroalimentari.

En aquest punt del projecte, hem volgut parlar amb els diversos actors, favorables i contraris, a l’Agroparc. Per part d’Ametller Origen i l’Ajuntament de Gelida no hem rebut cap resposta. Tot i això, si hem pogut conèixer l’opinió de la plataforma Stop Agroparc, la qual agrupa diverses entitats com Bosc Verd, Unió de Pagesos i Naturalistes de Gelida.

Fa uns dies, la plataforma va denunciar en un comunicat manca d’informació en els documents presentats per l’equip de govern.


Denuncien un possible delicte ambiental contra l’àliga cuabarrada de Gelida

Pel que fa al Conveni Urbanístic aprovat al Ple, Stop Agroparc denuncia greus irregularitats. Una d’elles és la modificació de les condicions pel desenvolupament del projecte, la qual preveu mesures compensatòries per intentar desplaçar l’àliga cuabarrada de Gelida a una nova zona de caça a Sant Llorenç d’Hortons, ja que l’actual es troba en els terrenys on Ametller preveu construir l’Agroparc. Una proposta, que des de Naturalistes de Gelida veuen complicada que es pugui dur a terme.

La zona de Sant Llorenç d’Hortons seria un pas intermedi. En aquest sentit, Ametller preveu desplaçar l’àliga cuabarrada a les muntanyes de l’Ordal a finals d’any, que és quan preveu iniciar les obres de l’Agroparc. Naturalistes de Gelida considera que el cicle de moviment és massa curt i ho qualifica d’un delicte ambiental.

 

Un accés al futur polígon “estret i perillós”

Stop Agroparc també ha denunciat altres aspectes genèrics del projecte. Un dels més importants és el que té a veure amb els problemes de seguretat de la carretera BV-2249, la qual es preveu que sigui la via d’accés a futura zona industrial de l’Agroparc.

Segons Noemí Vilaseca, membre de StopAgroparc, l’actual carretera és molt estreta i únicament permet la circulació de vehicles pensants per carril que ve des de Gelida. Uns factors que fan inviable, explica Vilaseca, la previsió d’Ametller de fer circular 6.000 vehicles per dia.

La mateixa Vilaseca també assegura que ni l’Ajuntament ni Ametller han posat sobre la taula una solució sòlida per garantir un accés adequat al futur complex.


Una transformació total del model agrícola del territori

El sindicat Unió de Pagesos veu negatiu que es vulgui transformar radicalment l’agricultura de la zona, passant dels terrenys de secà actuals a uns molt més necessitats d’aigua. Ho explica Josep Marrugat, representant del sector de la vinya d’Unió de Pagesos.

En aquest sentit, Marrugat parla d’un projecte agroalimentari dominat pels grans fons d’inversió, en detriment de l’agricultura familiar arrelada al territori.

Algunes de les empreses participants al projecte de l’Agroparc són Agbar, la multinacional de gestió de residus i tractament d’aigües francesa Suez i la companyia gasística Carburos Metálicos. A més, Ametller també compta amb la participació de diverses Pimes.

Un model industrial, que no sols rebutja Unió de Pagesos. Les altres entitats que conformen StopAgroparc també es posicionen en contra. Una d’elles és Bosc Verd, que aposta per una Regió Agroalimentària contrària al model econòmic d’altres comarques de la província.

Amb tot, la intenció d’Ametller és demanar les llicències d’obres, un cop s’hagin aprovat els darrers tràmits urbanístics de manera definitiva, per poder iniciar les obres de l’Agroparc a finals d’any.

Efemèrides

7 de setembre
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: