Diversitat d’opinions polítiques sobre la investidura d’Illa i el retorn de Puigdemont
La investidura de Salvador Illa i el retorn de Carles Puigdemont van marcar ahir dijous l’actualitat política d’arreu del territori català.
Per valorar la jornada, hem volgut copsar les opinions dels grups i coalicions amb representació a Vilafranca.
Catalunya ja té nou president
Salvador Illa ja és el 133è president de la Generalitat de Catalunya, després del ple d’investidura celebrat ahir al Parlament de Catalunya. Una sessió que es va allargar durant tot el dia, des de les 10 del matí i fins al vespre, i que es va veure marcada també per la tornada de Carles Puigdemont després de set anys d’exili. Illa va ser investit amb els vots favorables del seu partit, el PSC, i també ERC i els Comuns. 68 vots favorables que van fer decantar la balança.
Valoració positiva de la investidura per part del PSC
Precisament, des del PSC, es valora molt positivament el fet que Illa sigui el nou president, arran d’haver arribat a acords per part del partit. Miquel Medialdea és el primer secretari dels socialistes a Vilafranca.
ERC i Comuns, que ha donat suport al pacte, també ho valoren positivament
Així, des d’Esquerra Republicana també es valora positivament l’acord, afirmant que aporta aspectes positius a Catalunya. Així mateix, es remarca que només és un acord d’investidura i no de govern, i que es farà un seguiment exhaustiu per tal que es compleixin tots els acords. Sònia Jansà és la secretària general d’ERC a l’Alt Penedès.
L’altre partit que va donar suport a la investidura, els Comuns, també valoren positivament l’acord, sobretot pel fet que s’estableixi un govern estable a la Generalitat i perquè l’acord inclou diverses mesures que han proposat des de la coalició de Jèssica Albiach. Montse Romagosa és la portaveu de Vilafranca en Comú.
Junts i la CUP veuen negativa la investidura
D’altra banda, Junts va decidir no donar suport a la investidura de Salvador Illa. El seu portaveu a Vilafranca, Aureli Ruiz, comenta que és un pas enrere per a Catalunya.
La CUP tampoc va donar suport a la investidura d’Illa. Txus Magallón, portaveu del partit a Vilafranca, comenta que l’arribada del nou president suposa un etorn a un autonomisme molt clar i, així mateix, el fi del procés català.
A banda de l’elecció de Salvador Illa com a nou president de la Generalitat, l’actualitat d’ahir dijous també va estar marcada pel retorn de Carles Puigdemont a Catalunya. L’expresident va arribar minuts abans de les 9h per fer un breu discurs davant l’Arc de Triomf de Barcelona per desaparèixer minuts després i evitar la seva detenció.
Des de Junts, partit del qual era candidat Puigdemont a les passades eleccions del 12 de maig, es valora molt positivament la seva tornada a Catalunya, ni que fos d’una manera fugaç. Aureli Ruiz és el portaveu del partit a Vilafranca.
La mateixa visió es té des d’ERC, que vol donar suport a qualsevol persona exiliada o perseguida per la justícia. Així ho comenta Sònia Jansà, secretària general d’ERC a l’Alt Penedès.
En canvi, a la CUP queda el dubte de quin era l’objectiu polític del retorn del president Puigdemont a Catalunya, tal com comenta Txus Magallón, portaveu de la coalició a Vilafranca.
Per la seva banda, el PSC considera que la llei d’amnistia hauria de ser vàlida per a Puigdemont, tal com s’ha fet amb altres persones. Miquel Medialdea és el secretari general del partit a Vilafranca.
Finalment, els Comuns parlen del retorn d’ahir com a una «anomalia democràtica» i defensen que Puigdemont hauria d’haver pogut entrar al Parlament. Montse Romagosa és la portaveu de Vilafranca en Comú.
Després d’unes hores d’incertesa, l’advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, i el secretari general de Junys, Jordi Turull, han confirmat que Puigdemont ha tornat a Waterloo.
Així doncs, després d’un dijous molt intens pel que fa a la política, ara serà el torn que Salvador Illa comenci a formar el seu govern i comenci a treballar en la nova legislatura política, la quinzena de la democràcia a Catalunya.