El Drac de Vilafranca ja és Bé Cultural d’Interès Nacional
El Consell Executiu del Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat avui declarar Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el Drac de Vilafranca del Penedès.
L’alcalde FranCisco Romero, la regidora de cultura, Àngels Dalmau, els administradors i Xavi Alarco, dels Amics del Drac, han celebrat aquesta decisió, en una roda de premsa a la casa de la Festa Major, on també han aprofitat per informar sobre que representa aquesta categoria de protecció. Per Romero la declaració del drac de Vilafranca com a BCIN representa una gran fita fruit del treball en equip iniciat l’any 2019, que permetrà també rebre ajuts per la seva preservació. L’alcalde parlava d’un dia feliç per Vilafranca.
Per la seva banda, els administradors de la Festa Major també es mostren contents per la declaració del Drac com a BCIN. Ho qualifiquen d’un fet excepcional per Vilafranca, tot indicant que aquesta decisió també és un reconeixement a la història del Drac i les persones relacionades amb la figura.
Un reconeixement únic, per una figura única a Catalunya
El Drac ha estat distingit pel seu alt valor etnològic, històric i simbòlic, així com el seu valor artístic i estat de conservació. A més, es tracta d’un element que transcendeix l’àmbit municipal i està fortament vinculat a la Festa Major i el 30 d’agost, dia de Sant Fèlix, ja que és l’únic dia que el drac original surt. És per això, que Xavi Alarco, dels amics del Drac, reivindica que la figura del Drac continuï sent un actiu viu dins el folklore català i vilafranquí.
La declaració com a BCIN suposa un reconeixement del Drac com a peça única a nivell nacional. I és que el Drac de Vilafranca és la figura més representativa de La Més Típica. Tot fosc i infernal, amb uns grans ulls rodons i sorneguers, una boca grossa i oberta i una cua entortolligada. Documentat des del 1600, és pràcticament segur que el Drac és la figura més antiga de tot el bestiari festiu català. A banda del Drac de Vilafranca, també han estat declarats BCIN el Drac i l’Àliga de la Bisbal d’Empordà, el Gegantó Lladrefaves de Valls i la geganta de Cal Fiol de l’Arboç.
Aquest és el primer cop que es protegeixen com a BCIN aquest tipus d’elements de la imatgeria festiva, lligats a les festes i tradicions emblemàtiques de Catalunya. Des de la regidoria de cultura de Vilafranca, Àngels Dalmau ho qualifica d’un moment històric, fruit de la feina conjunta.
Digitalització en 3D per facilitar la restauració i difusió
El Govern ha informat que els cinc elements patrimonials es conserven en espais adequats a edificis municipals (com en el cas del drac de Vilafranca) o l’església parroquial de la Bisbal d’Empordà.
Aquestes figures només es mostren en ocasions especials, sovint amb rèpliques per evitar desperfectes. També es restauren periòdicament i s’han digitalitzat en 3D per facilitar la seva restauració i la seva difusió en exposicions sense moure les peces originals, com es va fer en una exposició de 2022 a la Capella de Santa Àgata de Barcelona.
A banda del Drac, l’Ajuntament de Vilafranca no descarta en el futur demanar aquesta qualificació per a altres elements del seguici festiu de Vilafranca.