Diumenge, 14 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Viver de Cellers consolida els primers vins i la bona dinàmica dels seus projectes

El passat mes d’agost arrencava el Viver de Cellers del Penedès, un espai que busca impulsar negocis vitivinícoles de qualitat i que aquest passat dijous ja va presentar els seus primers vins.

Amat Montané, Vins Gèniu, Mulet Viticultors, Vins Joan Grill, Heretat Can Serra, Heretat Baltà de Cela i Vins de Sinergia. Aquest són els set projectes que avui dia s’estan treballant al nou Viver de Cellers del Penedès. Es tracta d’un espai ubicat a l’antiga Nau Cortina del carrer del Comerç, impulsat per l’Ajuntament de Vilafranca, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, la Diputació de Barcelona, la Denominació d’Origen Penedès i la fundació Parc Tecnològic del Vi VITEC.

En concret, el Viver ofereix les instal·lacions i equipaments necessaris perquè els seus usuaris puguin produir el seu propi vi amb raïm de vinyes situades geogràficament a la DO, sense la necessitat d’haver de tenir un celler propi, com és el cas del Carles Amat, copropietari del celler Amat Montané.

L’objectiu d’aquesta iniciativa pionera és posar en marxa nous negocis vitivinícoles al territori, tot fomentant espais col·laboratius i d’autoocupació, per crear vi embotellat de qualitat. Ho explica el regidor de Promoció Econòmica de Vilafranca, Miquel Medialdea.

A tall d’exemple, usuaris com el mateix Amat ja tenen la possibilitat de produir fins a 3.000 litres de vi. Unes xifres que li permetrien entrar al mercat amb garanties, però també poder mantenir la viticultura al Penedès com ho feia la seva família.

Les bones xifres productores del Viver des de la seva posada en funcionament, ara ja fa 9 mesos, també s’han traduït en la presentació oficial dels seus primers vins. Un acte, que va tenir lloc el dijous passat, i on els usuaris assistents van poder provar, en el marc de la nova iniciativa dels Dijous de Vi, engegada per l’Ajuntament en el mateix carrer del Comerç.

En el mateix acte de presentació, Carles Morgades, del celler Vins de Sinergia, destacava la importància del projecte del Viver i el seu caràcter emprenedor al sector del vi.

Pel que fa a la duració de l’estada al Viver, el reglament del mateix estipula una durada màxima pels seus usuaris d’uns 4 anys.

Tot i això, viveristes com el Sergi Pons, del celler Joan Grill, esperen que aquests quatre anys el serveixin per poder fer un pas endavant en el seu respectiu projecte, amb una futura inversió en instal·lacions pròpies. A més, Pons creu que actes com els Dijous de Vi també poden impulsar el celler.

D’altra banda, durant aquest temps d’estança al Viver, els usuaris també podran invertir en el mateix espai per col·locar-hi en ell equipaments propis, com per exemple tines de vi.

Tot i això, un compte que encara té pendent el Viver de Cellers és la instal·lació d’un espai per fer reserva.

Per poder solucionar-ho, aquesta setmana un arquitecte ha visitat l’antiga nau Cortina per valorar la futura construcció d’una cambra frigorífica, per tal de mantenir els vins ben conservats, ara que arriba la calor, ja que l’opció de recondicionar els baixos del Viver és massa costosa.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: