Dimarts, 5 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Visibilitzar la mort gestacional, perinatal i neonatal, l’única manera d’enfrontar-nos al tabú

Aquest diumenge, se celebra el Dia del dol perinatal, gestacional i neonatal, i segons els experts, visibilitzar-ho és l’única manera d’enfrontar-nos al tabú social que suposa.

Per aquest motiu, des del grup de dol perinatal per a famílies Aurora reprèn la seva activitat a Vilafranca. El grup, format per mares que han viscut la pèrdua dels seus fills i filles durant l’embaràs o pocs dies després del part, vol visibilitzar aquesta situació i oferir suport.

La mort perinatal, que els experts acostumen a definir com la que es produeix des e la setmana 22 de gestació fins als 28 dies després del part, afecta milers de famílies anualment. Concretament, a Espanya moren cada any entorn de 2.000 nadons en aquest període, segons dades publicades per l’Associació Umamanita.

Més enllà i darrera de cada xifra hi ha la pèrdua d’un nadó. Una criatura que la seva família no ha pogut conèixer com voldria i un amor que no ha pogut ser donat com cal.

L’Escorxador acollia dilluns passat la presentació del Grup d’ajuda per a famílies Aurora, un grup de dol que es va crear 18 anys enrere amb l’objectiu d’acompanyar mares en procés de dol gestacional, perinatal i neonatal.

El grup, format per mares que han viscut la pèrdua dels seus fills i filles durant l’embaràs o pocs dies després del part, vol visibilitzar aquesta situació i oferir recolzament a altres famílies que hagin patit o que pateixin aquest procés de dol i tot el que comporta. Una de les seves impulsores va ser la Lurdes Artís, llevadora i fundadora del Grup Aurora, que posa en valor la importància empàtica i professional de la gent que es dedica a aquest sector.

Davant una mort durant l’embaràs, el part o just després del naixement, el protocol que se segueix a l’hospital comença amb una comunicació correcta del diagnòstic, en un entorn tranquil i privat; que la dona estigui acompanyada per la persona que vulgui i, si no és possible, pels propis professionals. Si la dona ha de parir el seu fill ja sense vida, es fa a l’Àrea de Ginecologia, però en un espai separat perquè no hagi de sentir els plors d’altres nadons. Un cop neix, els professionals recomanen veure el nadó i acomiadar-se. I aquesta és una experiència que, segons una enquesta de l’associació Umamanita, les famílies valoren molt positivament.

La filla de la Yolanda Salat va morir ara fa 21 anys, quan feia una setmana que havia nascut, sense saber la causa real de la mort. Explica com es viu el dol després d’entrar a Aurora.

Un altre dels testimonis que hem pogut conèixer gràcies a Aurora és el de la Gemma, que explica com es gestiona una situació com aquesta.

La Cristina Martínez és la nova incorporació del Grup d’ajuda per a famílies Aurora, ja que el seu fill va morir fa 2 anys. Explica que va conèixer el grup perquè des del mateix hospital li van donar informació sobre l’entitat.

En motiu del dia per la conscienciació de la mort gestacional, perinatal i neonatal es va il·luminar la façana de la capella de Sant Joan, i es va fer la lectura de poemes amb la participació d’Anna Gual.

Amb tot, experts expliquen l’acompanyament en la pèrdua gestacional és essencial, així com acomiadar-se del fill que s’esperava, a més de posar-li nom, decidir què s’ha de fer amb la seva habitació i les coses que ja s’havien comprat, o guardar alguns records. Però sempre cal respectar els temps de cada persona i de cada parella, que són diferents en cada cas.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: