Dimecres, 6 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Sis de cada deu joves tenen dependència de les xarxes socials

Les xarxes socials formen part de la nostra vida. Plataformes com Instagram, Tik Tok, Twitter o Facebook han revolucionat la manera de connectar entre nosaltres.

Les xarxes socials han esdevingut un espai en el qual formem i construïm relacions, configurem la nostra pròpia identitat, i ens expressem i coneixem el món que ens envolta.

La major incidència de l’ús de les xarxes socials es dóna entre els joves de 16 a 24 anys, un període crucial per al desenvolupament emocional i psicosocial de les persones. Precisament per aquest motiu, és necessària una major comprensió de l’impacte de les xarxes socials en els joves, posant especial interès en com aquestes poden afectar a la seva salut mental.

Segons un estudi d’UNICEF, un de cada tres adolescents fa un ús problemàtic de les xarxes socials. Per aquest motiu, des d’Espai de Vilafranca, un centre multidisciplinari que dona respostes a les necessitats d’infants i joves al llarg del seu desenvolupament, psicòlegs creuen que cal posar límits, sobretot entre els més joves, ja que és inevitable que utilitzin les xarxes socials que estan al seu abast.

Un altre factor afegit és el de la imatge corporal. La pressió que senten els joves per correspondre a un cànon de bellesa molt concret a través de les xarxes socials i la comparació amb influencers està conduint a un augment de trastorns per conducta alimentària. A tall d’exemple, s’han duplicat entre adolescents després del confinament, segons un estudi de l’IDIAPJGol.

Alguns joves expliquen que han arribat al punt que obren el mòbil i sense adonar-se estan mirant xarxes socials.

Això, es deu, en gran part, a l’algoritme. Per aquest motiu, alguns joves posen limit de temps a algunes aplicacions. A més, els mateixos joves creuen que no son conscients del temps que passen a les xarxes socials.

Tot i això, les xarxes socials també són un canal d’informació a partir del qual molts joves consulten l’actualitat. Per aquest motiu és essencial l’educació mediàtica, per tal de saber contrastar el que és verídic.

Amb tot, des de l’Espai Vilafranca confirmen que és clau comprendre que en les xarxes socials hi ha molta exposició social per tal de ser acceptats i formar part d’un col·lectiu.

Saber a quina edat és recomanable poden tenir mòbil els adolescents és l’eterna preocupació entre les mares i els pares. Segons els experts, no hi ha una edat fixada, però sí que és cert que experts comenten que quan un jove pot resoldre dificultats autònomament és el moment en què es construeix l’autoestima, el punt de partida indispensable per estar exposats a les xarxes socials.

Altres aspectes a tenir en compte que s’aconsella són tenir una vida activa, on l’esport formi part de la vida quotidiana del jove, i no tenir problemes per socialitzar.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: