Diumenge, 1 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les pèrdues a la vinya per la sequera al Penedès poden arribar en alguns casos al 80%

El sector espera el suport de l’administració.

La verema ha començat molt d’hora, com ja ho va fer l’any passat que també va ser un any especialment sec. El viticultor de Sant Pere Molanta, Raimon Sadurní, està collint varietats primerenques aquesta setmana i , per sort, s’ha trobat amb unes vinyes que tot i estar afectades tenen una mica més de raïm del que s’han trobat altres companys seus a diferents indrets del Penedès. Tots plegats esperen que plogui a finals de més per intentar recuperar una part de la producció.
La greu sequera ha ocasionat pèrdues molt elevades a alguns pagesos. Els pèrits les estan valorant en aquests moments i en algunes vinyes s’ha arribat fins al 80%.
A la pèrdua de producció els viticultors hi afageixen l’increment dels costos de producció i l’oferta de preus que han fet els grans cellers, que primer va ser molt baixa i que continuen sen insuficients tot i la millora recent.
Un dels efectes del canvi climàtic és el contrast extrem d’una verema a una altra. La del 2020 amb unes pluges fora de l’habitual que van generar greus problemes de mildiu i les dues darreres veremes amb una sequera extrema.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha alerta que la sequera produirà una reducció de la producció de raïm a la vinya que pot arribar al 60% de mitjana a les diferents zones de producció del país. Les comarques del Penedès i l’Alt Camp poden ser les més perjudicades, amb pèrdues que ascendeixin al 80% de la producció. En canvi, a l’Empordà i sobretot a la Terra Alta els efectes de la sequera poden ser insignificants.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: