Dimarts, 16 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Inici de la campanya electoral per a les generals del 23 de juliol

A Vilafranca ha estat menys intens que el de les municipals.

Aquesta mitjanit han arrencat uns comicis que se celebraran en plenes vacances d’estiu després que el president del govern central, Pedro Sànchez avancés les eleccions com a reacció als resultats de les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig. Aquestes pròximes eleccions generals, del 23 de juliol, prometen ser molt ajustades. Hem parlat amb diferents representants de les forces polítiques presents al consistori de Vilafranca en la seva arrencada de la campanya.
Aquest dijous a la mitjanit l’alcalde, Francisco Romero, enganxava el primer cartell del PSC a Vilafranca. L’eslògan dels socialistes és Endavant, i com explica el primer secretari del PSC a Vilafranca, Ramon Zaballa, amb l’objectiu de remacar els avenços assolits en els darrers quatre anys malgrat una pandèmia i una guerra.
Junts també va sortir a la mitjanit per començar a penjar cartells pel centre de Vilafranca. Entre d’altres amb el candidat número 3 per Barcelona, i veí de Vilafranca, Eduard Pujol. L’eslògan de Junts és Ja n’hi ha prou. I Pujol explica que és una expressió que vol posar fi al que consideren presa de ple dels diferents governs espanyols.
Un altre dels candidats penedesencs en aquestes eleccions és el sadurninenc Josep Maria Ribas, que va en el número 16 a la llista d’ERC per les eleccions al Congrés. L’eslògan d’ERC és Defensem Catalunya. Una defensa que Ribas situa, sobretot, veient el que pot venir a l’Estat amb un govern condicionar per l’extrema dreta. Per això fa una crida a la participació.
La CUP també es presenta a aquestes eleccions amb l’eslògan Plantem cara. La vilafranquina Muntsa Gonzàlez va en el número 24 de la llista per Barcelona. Retreu a l’actual govern la manca de polítiques d’esquerres, i assenyala que no es pot caure en el parany de pedro Sánchez de triar entre l’extrema dreta o el PSOE.
I fent campanya per Sumar hi ha els membres de Vilafranca en Comú. La seva regidora, Montse Romagosa, destaca la feina duta a terme en els darrers quatre anys, amb millores socials i pels treballadors. Per això l’eslògan de campanya de Sumar és A favor teu.
El 23 de juliol se celebren les setzenes eleccions a les Corts Generals, és a dir, al Congrés i al Senat, per configurar la vint i cinquena legislatura espanyola. Estan cridats a les urnes 5,7 milions de catalans, dels més de 37 milions de ciutadans que podran votar en aquests comicis. Mentre al Congrés es vota un partit polític i s’escull la papereta de color blanc de la formació corresponent, al Senat es vota la persona i es tria d’1 a 3 candidats o candidates dels diferents partits polítics en una única papereta de color sèpia. A Catalunya, dividida en quatre circumscripcions electorals, s’escullen 48 diputats i diputades, i 16 senadors i senadores.
Pel que fa al calendari, la campanya electoral -que ha començat avui- acabarà divendres 21 de juliol. L’endemà, 22 de juliol, serà la jornada de reflexió i diumenge 23 se celebraran els comicis.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: