Dijous, 28 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els topalls en els lloguers aprovats per la llei de l’habitatge, pendents de la Generalitat

L’índex de referència de preus tindrà en compte les anomenades “zones tensionades”, que les han de definir les comunitats autonòmes

El Congrés va aprovar fa tot just una setmana la primera llei estatal d’habitatge amb la que es pretén contenir els preus del lloguer. La llei conté algunes demandes de les entitats socials com ara que l’habitatge públic sigui bàsicament de lloguer i no pugui passar al mercat privat, i que sigui el propietari el que hagi d’assumir els costos de la formalització del contracte i no l’inquilí.

La normativa manté el límit màxim del 2% per a les pujades del lloguer durant el 2023 i el fixa en el 3% per a l’any que ve, però el punt més destacat és la limitació dels lloguers més a llarg termini a través de la creació d’un índex de referència de preus a les anomenades “zones tensionades”. Aquestes zones, però, les han de definir les comunitats autònomes i, per tant, a Catalunya s’està pendent de la Generalitat.

El sector dels administradors de finques no està satisfet amb aquesta normativa perquè asseguren que no s’ha tingut en compte la seva opinió i alerta que no aconseguirà baixar els lloguers.

Llach creu que la solució és que les administracions ampliïn l’oferta pública i apunta que el topall en els preus el que farà és desincentivar que la gent posi els seus pisos a lloguer.

Des de l’Ajuntament de Vilafranca, la regidora d’habitatge, Lourdes Sánchez, valora positivament la llei, tot i que reconeix que caldrà veure l’impacte real

Lourdes Sanchez apunta també que Vilafranca fa temps que du a terme les polítiques aprovades per la llei de l’habitatge que són de la seva competència com ara incentivar que els propietaris de pisos buits els posin a lloguer social o la rehabilitació d’habitatges.

Una altra de les novetats destacades de la llei és qui haurà de pagar a partir d’ara les despeses de la formalització dels contractes de lloguer. Ho destaca Joan Rodríguez, cap del servei comarcal d’habitatge

Rodríguez apunta que si la immobiliària pressiona perquè sigui l’inquilí qui ho pagui, recomanen que, si el pis interessa molt, s’accepti el pagament però es demani un justificant per després poder fer la reclamació oportuna, que acabarà guanyant.

Rodríguez veu que un dels punts foscos de la llei és que la limitació del preu del lloguer depèn ara a Catalunya de la Generalitat i lamenta que no tingui en compte les borses de lloguers.

Des del servei comarcal d’habitatge ja han tingut diverses consultes sobre la nova llei i esperen que a mesura que passin les setmanes, aquestes creixin.

La llei també prohibeix els desnonaments sense data i hora predeterminada, una demanda històrica dels moviments implicats, i també inclou noves pròrrogues en els procediments de llançament, que ajornaran els processos més de 2 anys.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: