Divendres, 19 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els candidats guanyadors de les eleccions afronten el repte de governar els seus municipis

El dissabte 17 de juny, 20 dies després de les eleccions, els ajuntaments es constituiran en sessió pública. En la mateixa sessió de constitució, el Ple elegeix l’alcalde o alcaldessa.

Amb 26 anys, el candidat d’Impulsem a Sant Quintí de Mediona, Bernat Catasús, es convertirà properament en l’alcalde més jove de l’Alt Penedès substituint l’actual alcalde, el republicà Pol Pagès. A les eleccions municipals del 28 de maig, Impulsem va obtenir 5 regidors, els mateixos que ERC, que passa a ser la segona força en nombre de vots, mentre que el PP va aconseguir una regidora. Catasús afronta el repte dels propers quatre anys «amb il·lusió i respecte».

Qui tornarà a ocupar l’alcaldia després d’uns anys desconnectat de la política municipal és Servand Casas, candidat del PSC-CP i Independents per Mediona. Casas, que ara té 68 anys, va ser alcalde de Mediona del 2003 al 2019 i regidor des del 1995. Explica que va decidir tornar pels inputs que va rebre de persones de diferents ideologies que volien un canvi al poble.

A Mediona, el PSC ha obtingut majoria absoluta i comptarà amb 6 regidors. Per darrera ha quedat ERC, el partit que ha governat els darrers anys, amb 2 regidors, i Vivim, Impulsem i UCIN amb 1 regidor cadascú.

Casas va ser alcalde durant 16 anys. Els mateixos anys que porta Xavier Lluch com a alcalde de Font-rubí. I continuarà quatre anys més en haver obtingut majoria absoluta com a cap de llista d’Impulsem. És l’alcalde que més anys porta en el càrrec a la comarca.

Un altre polític veterà és l’alcalde de Pontons, Josep Tutusaus, que governa des del 2018. Aquest municipi és l’únic de la comarca on governa el Partit Popular i ho fa des del 1999, per tant és la setena vegada que guanyen les eleccions. Tutusaus parla del que suposa ser alcalde en un municipi petit en població com Pontons. L’alcalde apunta que un dels objectius que es marquen és fer l’Ajuntament més participatiu.

A Pontons, el PP té majoria absoluta amb 5 regidors, un més que en l’anterior mandat, mentre que Junts estarà a l’oposició amb 2 regidors.

D’altra banda, cada cop hi ha més dones a la política municipal. A l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos hi haurà 8 regidores dels 13 totals, comptant l’alcaldessa Imma Ferret. Al Pla del Penedès, dels 9 regidors, 6 són dones. Allà, la candidata a l’alcaldia que ha obtingut més vots, és Dolors Chacón, amb el grup d’ERC. Chacón ja va ser regidora i tinent d’alcalde del 2007 al 2011 i regidora de l’oposició aquests darrers quatre anys.

Chacón agafarà el relleu l’actual alcaldessa Vanessa Gascó, de Junts, amb la idea d’aconseguir el màxim consens possible dins el consistori.

Al Pla, ERC ha aconseguit la majoria absoluta amb 5 regidors, Junts tindrà tres representants al consistori i la CUP, una.

Respecte altres candidats guanyadors de les eleccions municipals destaca una curiositat: el candidat d’Entesa a La Granada, Joan Amat, i la candidata de Pacs Batega, Montserrat Amat, són germans. El primer ha obtingut la majoria absoluta amb 6 regidors per davant de Junts, amb 4, i de SOM, amb 1. La segona també governarà amb majoria absoluta, amb 4 regidors, per davant dels 3 de Junts. Tant Entesa com Pacs Batega estan vinculats a ERC.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: