Dimecres, 17 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La prevenció i conscienciació: principals eines per combatre a la LGTBI-fòbia

L’Observatori contra l’Homofòbia (OCH) ha registrat un 19,8% més d’incidències per LGTBIQ-fòbia a Catalunya el primer trimestre de l’any amb relació al 2022.

Tot i això, a escala comarcal, el Penedès només s’ha registrar un cas en els darrers 4 anys.

El dia 17 de maig de 1990 l’Organització Mundial de la Salut va eliminar l’homosexualitat femenina i masculina de la llista de trastorns mentals. L’any el 2005 es va adoptar la data del 17 de maig com a Dia Internacional contra l’LGBTI-fòbia, que d’acord amb les Nacions Unides, inclou la lesbofòbia, bifobia, transfòbia i la interfòbia.

Pel que fa a les incidències per LGTBI-fòbia a Catalunya des de principis d’any i fins el darrer dimarts han estat 110, segons les xifres recollides per l’Observatori contra l’Homofòbia, que ha fet públiques coincidint amb el 17M, dimecres passat, dia internacional contra la LGTBI-fòbia.

Des de la comissaria de Mossos de Vilafranca, confirma que en els darrers quatre anys només s’ha registrat un cas en tot el Penedès, i que això es deu al treball de conscienciació que s’està fent.

Amb aquestes dades a la ma, des de l’Ajuntament de Vilafranca, la tècnica d’Igualtat Eva Millas incideix en que cal posar el focus en la salut mental. Segons un estudi del Consell nacional de joventut i el Consell de salut de Catalunya s’apunta que s’han incrementat els problemes de salut mental i per conseguent, el suïcidi.

Millas també incideix qui pateix més discriminació dins el col·lectiu.

En el marc del Dia Internacional contra l’LGBTI-fòbia, dissabte es representava l’obra de teatre “Aquestes són les coses amb les quals hem d’aprendre a viure?” interpretada per la companyia Tirititrans trans. L’obra finalitzava amb un col·loqui.

Una de les actrius, Duviela Agredo, exposa per què és important portar aquesta obra a pobles.

Des de la companyia de teatre, a més de representacions, també fan sessions també fan sessions educatives a centres de secundària. Tanmateix, emfatitzen en la importància de l’educació que s’ha de fer des de casa.

Amb tot, el manifest del Dia Internacional contra l’LGBTI-fòbia fa una crida a mantenir el treball conjunt entre les institucions i societat civil.

L’objectiu és per desplegar les lleis d’igualtat i les polítiques públiques arreu del territori, amb l’objectiu de promoure la igualtat real i efectiva de les persones LGBTI+.

Efemèrides

16 d'abril
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: