Dissabte, 20 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Falten famílies d’acollida per a infants amb situació de vulnerabilitat

El desembre del 2022 hi havia 533 famílies acollidores a tot Catalunya, 23 de les quals a l’Alt Penedès

A Catalunya hi ha infants i joves adolescents que viuen una situació difícil: la seva família no en pot tenir cura i, aleshores, l’administració se n’ha de fer càrrec. Una de les mesures de protecció és que aquests infants convisquin amb una família d’acollida i no en un centre mentre la seva família d’origen intenta recuperar-se.

A Catalunya existeixen diferents tipus d’acolliment. Hi ha l’acolliment d’urgència, que permet que l’infant visqui amb una família mentre s’estudien les circumstàncies que han aconsellat separar-lo de la família d’origen. També hi ha l’acolliment simple, quan la criatura és acollida amb la finalitat de retornar-la al seu entorn familiar abans de dos anys; i l’acolliment permanent, quan s’ha d’acordar si es preveu que el desemparament serà definitiu, però l’adopció no és possible o recomanable.

El Govern explica que calen més famílies d’acollida i l’angoixa més gran que senten les famílies és el fet que l’acolliment sigui temporal.

L’Ignasi Cid fa 9 anys que té acollit un infant, que complirà aviat la majoria d’edat. Per Cid l’important és que els adults siguin conscients que l’important és l’infant.

De fet, des del Govern s’explica que s’han donat casos que s’ha negat la idoneïtat a les famílies perquè posen els seus interessos per damunt dels infants. Ignasi Cid, que també és director d’un CRAE, recomana l’acolliment.

L’Annabel Carbó i el David Vaqué tenen un infant acollit des de fa pocs mesos i estarà amb ells, teòricament, màxim dos anys. La parella explica que el procés és molt intens però que s’han sentit molt acompanyats.

La parella considera que, tot i que puguin portar alguna motxilla emocional, els infants són els que millor s’adapten a la nova situació i que al final el que ha de fer l’adult és acompanyar-los en el procés de vida, posant al davant sempre les necessitats del nen o nena.

El canvi de vida de l’Annabel i el David ha estat molt gran des que són família acollidora, però senten que l’infant els hi ha posat tot molt fàcil. Ni l’Annabel ni el David volen pensar en el futur perquè són conscients que és un acolliment temporal

Pel que fa a les dades, el desembre del 2022 hi havia 533 famílies acollidores a tot Catalunya, 23 de les quals a l’Alt Penedès. Durant el 2022 va haver-hi 137 sol·licituds d’acolliment familiar a la demarcació de Barcelona, de les quals 3 van ser a l’Alt Penedès.

La persona o família que estigui interessada a fer un acolliment s’ha d’adreçar a l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció. Per ser família d’acollida s’han de complir una sèrie de requisits, com ser majors de 25 anys i tenir com a mínim 14 anys més que l’infant o adolescent.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: