Diumenge, 14 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Es disparen els casos de trastorns de la conducta alimentària, que cada cop comencen abans

Parlem amb professionals del sector i també amb afectats per TCA, que posen al centre d’atenció la influència de les xarxes socials

L’increment de casos de persones amb trastorns de la conducta alimentària, sobretot entre adolescents primerencs, ha fet que Salut anuncii un pla de xoc amb una inversió de 8,4 milions d’euros que es destinaran a assegurar un professional referent per als TCA a tots els centres de salut mental.

Noies, cada cop més joves i visiblement influenciades per les xarxes socials. Aquest seria el perfil genèric més habitual de les persones que pateixen trastorns de la conducta alimentària (TCA), una malaltia que ha crescut de forma preocupant sobretot després de la pandèmia. Al Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de l’Alt Penedès (CSMIJ), els arriben cada cop més casos.

Els professionals del sector demanen més prevenció d’un trastorn que pot ser molt greu i requerir d’un ingrés i des de Salut ja estan planificant un programa especial. Mònica Cervera és referent de benestar emocional del CAP Vilafranca Nord

A banda d’aquest programa de prevenció, també s’està incidint en aquests trastorns a través del programa Infamed. Jordi Fernández és el director del projecte Infamed

Tot i que cada cop són més joves, també hi ha casos de TCA en població adulta. Pilar Muley és la coordinadora de serveis de salut mental a l’Alt Penedès de l’Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries.

La Laia Paco tenia problemes amb el menjar des dels 13 i va ser diagnosticada d’anorèxia dos anys després. Després de gairebé tres anys ingressada el 2021 li van donar l’alta. Paco també creu que bona part dels TCA son culpa de les xarxes socials.

El Pla de Xoc inclourà també la primera visita preferent als 15 dies, atenció psicoterapèutica cada 15 dies durant els primers 3-4 mesos, supervisió nutricional i atenció famíliar amb un reforç professional.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: