Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
‘El perill de les dones lectores’ s’inaugura divendres a la Capella de Sant Joan

‘El perill de les dones lectores’ s’inaugura divendres a la Capella de Sant Joan

Es tracta d’escultures de caps de dona, partits per el mig, i que volen mostrar el patiment ancestral de les dones, i l’eina que pot representar la cultura (la lectura) per trencar aquesta tendència.

En aquesta exposició, les escultures ceràmiques de la Carme Coma, artista gelidenca de llarga trajectòria artística, ho fan palès. Les obres exposades a la Capella de Sant Joan, són peces de gres cuites a alta temperatura, acabades amb esmalts. Són caps femenins sense cabells ni ornaments, i amb una fesomia, que ens recorda una maniquí, estandarditzada i repetida.

Aquests caps estan partits pel mig, de llarg o de través, estan esberlats. I ens parlen de ferides infligides al cos femení que ens remeten al patiment ancestral que han sofert les dones. És un dolor físic i personal però també relacionat amb l’exclusió social, econòmica i política de les dones. Alguns estan llescats en làmines, i d’altres oberts i doblegats.

La Carme Coma ens comunica aquest dol d’una manera franca i oberta però, alhora ens mostra una fortalesa interior ben arrelada. Els caps no es queixen, ni fan ganyotes de dolor, estan drets, tenen força i estructura interna. Són poderosos i contundents. I ens mostren un alè d’esperança: dins de tots ells hi ha imatges de dones llegint.

La lectura és educació i cultura. Llegir ens obre els horitzons i la ment, ens fa viure històries, aventures, ens fa pensar i reflexionar, ens planteja qüestions, ens incita a nous inicis i ens fa canviar la pròpia vida.

I en el món patriarcal on vivim això és perillós perquè fa trontollar la societat establerta.

L’exposició es pot visitar a la capella de Sant Joan fins el 18 de juny.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: