Dijous, 28 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca estrena la primera comunitat de veïns amb plaques fotovoltaiques compartides

Està en un bloc de la Girada, on Instatec acaba de posar en marxa les plaques solars al terrat d’un bloc on viuen 16 veïns dels quals 12 comparteixen energia

Les plaques solars van començar a ocupar ja fa anys sobretot les teulades d’habitatges unifamilars, empreses i equipaments públics, però no ha estat fins fa relativament poc que han començat a guanyar terreny les iniciatives dels blocs de pisos plurifamiliars com a forma d’autoconsum fotovoltaic compartit.

L’autoconsum a través de plaques fotovoltaiques compartides ha començat a poc a poc a créixer degut sobretot al moment de transició energètica que estem vivint i a l’increment del preu de la llum, que no només afecta les persones individuals sinó també als comptes de moltes comunitats de veïns, a qui se’ls han disparat les despeses. Des del sector es demana, però, més agilitat administrativa.

Tot i els ajuts, aquest tipus d’instal.lacions encara són una minoria i els instal.ladors lamenten que Endesa no posi més facilitats. Els costos d’una instal.lació comunitària són bastant inferiors que els d’una de particular i, a més, la inversió s’amortitza entre tres i cinc anys i suposa un bon estalvi a la factura.

A Vilafranca l’única instal.lació comunitària que hi ha està en un bloc de la Girada, on Instatec acaba de posar en marxa les plaques solars al terrat. Hi viuen 16 veïns, però l’energia se la reparteixen entre 12, que són els qui han participat.

Aquesta comunitat de veïns vilafranquina ha invertit un total de 4.300 euros en les plaques compartides i cada veí implicat entre 1.600 i 4.300 euros, depenent del nombre de plaques per les quals els retornin l’energia.

Des de la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF), s’explica que després de la desaparició del conegut com a impost al sol les noves instal·lacions fotovoltaiques a Espanya no han parat de créixer.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: