Divendres, 29 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Parlar de la mort alleugereix el patiment, tant per qui mor com pel seu entorn

El comitè organitzador de la V Jornada d’Ètica de l’Alt Penedès, emmarcada en el Vilapensa, creu que s’ha de trencar l’estigma que envolta la mort i parlar-ne de forma natural.

La cinquena Jornada d’Ètica de l’Alt Penedès se celebra aquest divendres al matí al Fòrum Berger Balaguer sota el lema ‘Sentir i pensar la mort’. La trobada està organitzada pel Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i el Garraf, el Consorci Sociosanitari Ricard Fortuny de Vilafranca, el Vilapensa i l’Associació Dret a morir dignament, amb el suport de la Societat Catalana de Bioètica.

La jornada ha començat amb la presentació a càrrec de representants de l’organització i la benvinguda de la regidora de Salut de l’Ajuntament de Vilafranca, Anna Doblas. I ha continuat amb la conferència inaugural de la metgessa pediatra i directora de l’Institut Borja de Bioètica Montse Esquerda, qui ha començat la seva intervenció deixant clar que no parlar de la mort incrementa el patiment i, per tant, fer-ho contribueix a alleugerir-lo tant per qui mor com pel seu entorn.

Esquerda ha fet referència a un informe de la comissió de la prestigiosa revista mèdica The Lancet sobre el valor de la mort on s’apunta, entre altres qüestions, que la mort «és un procés relacional i espiritual més que un esdeveniment fisiològic» o que les converses i històries sobre «la mort quotidiana, el morir i el dol han d’esdevenir freqüents».

La cirurgiana i presidenta del Comitè d’Ètica Assistencial del Consorci Sanitari Alt Penedès – Garraf Diana Escolà explicava tot just abans de començar la jornada l’objectiu de dedicar un espai com aquest a la reflexió.

També des del comitè organitzador de la jornada, la metgessa de PADES i presidenta del Comitè d’Ètica Assistencial del Consorci Sociosanitari Ricard Fortuny Maite Muñoz posava el focus sobre la necessitat de trencar l’estigma que encara envolta la mort.

La jornada, emmarcada dins del festival Vilapensa, aborda qüestions com l’aplicació de la llei de l’eutanàsia o el diàleg psicosocial davant la mort.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: