Dimarts, 16 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La rehabilitació i el repunt de noves promocions rellancen el sector de la construcció

El sector de la construcció revifa lleugerament tot i l’encariment dels costos i materials. L’any 2022 a Vilafranca es van acabar 147 habitatges, un 80% més que l’any anterior.

Promocions com la de la Vall del Castell al centre de Vilafranca, que rehabilitarà íntegrament aquest edifici, són una mostra de la revifada del sector de la construcció tant a Vilafranca com a la comarca.

En els darrers sis mesos, a Vilafranca segons dades facilitades per l’Ajuntament, s’han donat 21 llicències d’obra, amb un total de 91 habitatges, dels quals 82 serien de nova construcció. Actualment hi hauria també 12 llicències més en tràmit, amb un total de 60 habitatges més. 33 d’ells serien de nova construcció.

A l’Alt Penedès, segons dades de l’Associació de Promotors de Catalunya, pel que fa a habitatges acabats a l’Alt Penedès l’any 2021 eren 157; i l’any 2022 eren 227, per tant amb un creixement proper al 45%. A nivell de Vilafranca, i segons la mateixa font, l’any 2021 s’haurien acabat 82 habitatges, i el 2022 147, en aquest cas amb un augment de prop del 80%.

Rubén Llach, vicepresident del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i soci de Llach-Sardà Associats, considera que el 2022 ha estat un bon any a Vilafranca en quan venda d’obra nova, bàsicament perquè hi havia força estoc.

Si mirem dades de compra-venda d’habitatges nous, la variació també és positiva, amb un 45% d’increment entre 2021-2022 a l’Alt Penedès. I encara més espectacular si agafem les dades de Vilafranca, en que l’increment és del 176% del 2021 al 2022. De 80 habitatges nous venuts es va passar a 221.

Lluís Ribas, conseller delegat de la constructora Totconsa, considera que molta de la demanda és fruit de la pressió que exerceix l’àrea metropolitana.

Ribas explica també que tot i la visió de més grues darrerament, cal tenir present que l’obra nova només representa el 16’5% del total de compra-vendes dels darrera anys.

Gemma Casulleres, Consellera Delegada de Ferret-Casulleras, coincideix en un repunt de la construcció, i sobre tot de les rehabilitacions

De cara al 2023, les previsions són també positives, i es considera que la pujada dels tipus d’interès de les hipoteques poden representar un fre en la venda, però no ha de ser una situació preocupant segons Llach.

Actualment està prenent també molta força tot el que te a veure amb la rehabilitació integral d’habitatges, però els costos en aquest cas són elevats ja que s’ha de tenir present que són habitatges que han de complir amb el mateix nivell de confortabilitat que les promocions noves.

Tot i que s’han solucionat moltes de les dificultats dels darrers anys, Ribas recorda que encara s’arrosseguen faltes d’estocs i pujades de preus sobre tot en materials com ara l’acer, l’alumini i la fusta.

Per Llach, la qüestió dels preus dels materials no ha de tenir un efecte negatiu en les vendes; però evidentment sí acabarà afectant els preus de venda finals.

Des de FECA, Gemma Casulleras considera que en aquests moments s’ha estabilitzat la qüestió dels costos i preus dels materials.

La previsió és que la tendència del sector de la construcció continuï a l’alça, tot i que amb certa moderació en relació a l’obra nova i el rellançament de les rehabilitacions.

Efemèrides

16 d'abril
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: