Dilluns, 29 de maig de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’incivisme ha crescut un 46% en l’últim any a Vilafranca

S’ha passat de 435 sancions el 2021 a 636 durant el 2022

Tothom coneix les normes mínimes de civisme. Tothom sap que les escombraries es llencen dins dels contenidors, que cal recollir els excrements del gos o que no es poden fer grafits. Però no tothom ho compleix. Per això Ajuntament de Vilafranca i Mas Albornà, han posat en marxa una campanya de civisme.

Durant l’any 2022 es van trencar 170 papereres a Vilafranca, cosa que ha representat 15.000 euros en reposicions. A més, també es van malmetre 35 bancs, amb un cost de 9.000 euros i més d’una cinquantena de contenidors, amb un cost de 18.000 euros. També es van haver de netejar més de 50 pintades, sumant 13.000 euros més. I totes aquests fets no van ser fortuïts sinó que són xifres provocades per l’incivisme, que ha crescut en un any en un 46%.

Per aquest motiu Ajuntament i Mas Albornà han posat en marxa una campanya en la qual el que es vol és explicar que qui s’encarrega de netejar la vila és Mas Albornà, però que necessiten la col.laboració i responsabilitat de tothom per mantenir-la neta. Ens ho explica Alexis Abat, que és informador voluntari de Mas Albornà.

Durant aquests últims dissabtes els informadors han estat en una carpa informativa a la rambla Nostra Senyora fent tallers per a infants per conscienciar-los des de ben petits i han lliurat guardioles pel civisme retallables de cartró per muntar. La campanya va néixer després de detectar que hi havia un increment notable en l’incivisme.

La campanya s’agrupa en la idea que el civisme surt a compte, ja sigui de forma individual, per evitar les multes, com per a la ciutadania ja que la despesa anual per a l’Ajuntament és molt elevada. Joan

Segons el regidor des de la pandèmia la gent està més crispada i això es tradueix ja no només en més actes d’incivisme sinó també en més atemptats contra l’autoritat i també més denúncies per tinença irresponsable d’animals o per sorolls i vibracions. El regidor assegura que els que fan vandalisme «són pocs, però fan molt mal» i això els preocupa perquè volen una ciutat amable, acollidora i neta.
La campanya consta de missatges com “Netejar és cosa nostra. Pagar 600 euros de multa per incivisme és cosa teva”, “No embrutar és cosa de tothom” i “El civisme surt a compte” .

La tècnica de neteja viària de l’Ajuntament de Vilafranca, Pruvi Almirall explica com el sol fet que una brigada surti a netejar una acció d’incivisme en una bateria de contenidors, per exemple, ja té un cost elevat que la majoria de gent desconeix.

Pel que fa a les accions concretes de la campanya, la pàgina web civisme.vilafranca.cat recull els diferents indicadors del que representa per a la ciutadania la despesa en incivisme i, a la vegada, s’explica en què consisteix el servei de neteja de Vilafranca.

Des de l’Ajuntament destaquen que la Policia Local també té un paper de tolerància 0 amb l’incivisme perquè tothom coneix el que s’ha de fer i el que no i, per tant, si així es creu oportú, no es dubtarà en multar.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: