Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’hospital enceta un any amb millores per incrementar els serveis i baixar les llistes d’espera

A l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès estan ampliant la cartera de serveis perquè els pacients es puguin operar de patologies que abans requerien més dies d’ingrés i eren més invasives.

La pandèmia va fer que el sistema sanitari d’arreu col.lapsés i durant dos anys els centres sanitaris han estat centrats en atendre els casos més urgents de covid-19. Però ara, un cop s’ha deixat enrere la pandèmia, l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès te per davant un futur amb diferents reptes.

El Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf (CSAPG) està ja recuperant-se després d’uns anys molt durs centrats en la pandèmia de la Covid-19 i ara posa tot el focus en millorar l’atenció sanitària i tirar endavant unes obres de millora després de l’aprovació d’un projecte acordat amb el CatSalut per valor de 45 milions d’euros, que es repartiran en cinc anys. A més, el consorci posarà 20 milions més.

Pel que fa a les reformes estructurals, en primer lloc s’invertirà en la creació d’un nou edifici, destinat a ubicar el nou Servei de Diàlisi i una àrea destinada a la docència, formació i recerca. Aquesta ampliació serà de 1.700 m2, que se sumaran als 19.000 m2 actuals del centre. Les obres començaran al maig i està previst que durin fins a principi de l’any vinent.

La diàlisi exigeix l’assistència presencial del pacient a l’hospital com a mínim tres vegades per setmana, amb l’objectiu de realitzar sessions de quatre hores de durada aproximadament.

La unitat s’ubicarà a la planta baixa de la zona ampliada, i estarà dotada amb 30 llits, una sala d’espera, vestidors per pacients i professionals, lavabos, una consulta mèdica, una sala d’informació, un box de preparació de pacients i despatxos i habitacions de treball intern. Aquesta àrea comptarà amb un accés directe des de l’exterior. A més, el Consorci ja ha comprat material per tal que quan l’obra estigui acabada es pugui començar a oferir el servei.

Les millores també contemplen la reestructuració de les consultes externes. Jordi Cuyàs és president del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i Garraf

L’ampliació servirà també per oferir un espai de docència i investigació pels professionals. Segons el gerent del Consorci, Josep Lluis Ibáñez, és important atreure talent.

A l’hospital també estan ampliant la cartera de serveis perquè els pacients es puguin operar en el territori de patologies que abans requerien més dies d’ingrés i eren més invasives. Així, per exemple, ara a Vilafranca s’utilitza la discectomia lumbar per operar hèrnies,una tècnica pionera que es realitza en pocs centres públics de Catalunya . A més també posen en marxa nous serveis. Olga Farré és la directora d’operacions assistencials.

Des del centre reconeixen que l’esforç que fa el personal per apropar serveis al territori és gran, però que no deixen de tenir nous reptes.

Un altre gran objectiu per enguany és reduir les llistes d’espera i per aconseguir-ho han tirat endavant un pla concret. Segons el Consorci aquestes millores, i aquest acord amb la Generalitat, és possible perquè l’ens agrupa tres hospitals en xarxa ja que, si els tres hospitals actuessin de forma independent, seria impossible.

L’hospital de Vilafranca no creixerà en habitacions ja que es considera que les 120 que té en l’actualitat són suficients per a les necessitats de la comarca ja que, de manera habitual, fins ara se n’utilitzen 100.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: