Dijous, 18 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’escola Mas i Perera representarà Catalunya a les Jornades Nacionals de Biblioteques Escolars

Les jornades estan organitzades pel Ministeri d’Educació i Formació Professional i la Conselleria d’Educació i Ocupació de la Junta d’Extremadura i tindran lloc els dies 7 i 8 de març a Mérida.

Són un fòrum d’intercanvi, formació i cooperació entre docents i experts en l’àmbit de les alfabetitzacions múltiples i les biblioteques de totes les comunitats autònomes i Portugal. Des de Catalunya, el centre que hi participarà és l’escola Mas i Perera de Vilafranca, que el curs passat va rebre un premi de bones pràctiques del Ministeri per la seva manera d’entendre la biblioteca com a «essència de l’escola».

A banda de la biblioteca com a tal, el Mas i Perera compta amb biblioteques d’aula i espais lectors en diferents punts de l’edifici, contribuint a generar així un ambient que afavoreix la lectura en diferents moments del dia. També a la tarda, amb la biblioteca oberta a les famílies fins les 18h.

Des de ben petits, els nens i nenes tenen rutines relacionades amb la lectura i es formen com a usuaris de la biblioteca alhora que enriqueixen els seus aprenentatges, la seva imaginació i la seva creativitat a través dels llibres.

Des del curs 2021 – 2022, el Mas i Perera és també un dels 6 centres d’àmbit català escollits per a participar en el projecte Erasmus+ del Microconsorci Biblioteca escolar PuntEDU del Departament d’Educació, que té com a principal objectiu potenciar el model de biblioteca escolar com a centre de recursos per a l’aprenentatge i l’ensenyament.

Amb la irrupció de la pandèmia de Covid, moltes biblioteques escolars s’han perdut. Però des de l’àmbit escolar es reivindica aquest espai per treballar aspectes fonamentals com la competència informacional o les alfabetitzacions múltiples, alhora que es posen en valor la calma i la concentració en una societat on predomina l’exposició constant a les pantalles i als múltiples impactes de l’era digital.

L’entrevista

Sílvia Bujons és mestra i actualment treballa al Servei Educatiu de l’Alt Penedès, concretament al Centre de Recursos Pedagògics. Des d’aquest espai, és una de les persones que coordina el seminari de biblioteques escolars junt amb la representant de les escoles, la Foix Ortiz del Mas i Perera, i la bibliotecària Mireia Domínguez, de la Biblioteca Torras i Bages. A través del seminari, Bujons reivindica la biblioteca escolar com a instrument per enriquir els aprenentatges de l’alumnat, fer que des de petits aprenguin a seleccionar la informació i, sobretot, contribuir a que gaudeixin de la lectura i de tot el que els hi aporta.

Podeu recuperar les entrevistes de l’informatiu al nostre canal de YouTube.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: