Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

ERC vol crear una oficina de l’energia per impulsar la transició energètica a Vilafranca

Els republicans defensen que cal un pla que contempli noves calderes de biomassa per cobrir el funcionament de diversos equipaments municipals

En un context on el preu de l’energia és un dels factors que està provocant les tensions de les economies mundials i està afectant a les empreses, les famílies i els ajuntaments, el candidat d’ERC a Vilafranca, Pere Sàbat, ha situat la transició energètica com el pilar de transformació de les ciutats i del país. I és en aquest context on, davant el repte que, al 2030, Catalunya arribi a generar el 50% de l’energia amb renovables basant-se en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de la ONU, la candidatura de Sàbat es referma amb aquest compromís i, a més, es compromet a desenvolupar un pla perquè, d’aquest 50%, la meitat del consum sigui amb energia de proximitat generada al propi municipi.

Pere Sàbat afirma que “hem de ser extremadament ambiciosos a l’hora de fer front a la transició energètica des del municipalisme”. Per Sàbat “cal un pla real a Vilafranca per avançar cap a una ciutat sostenible i saludable, un pla que posi en la transició energètica els recursos necessaris per tirar-la endavant. No n’hi ha prou en posar plaques als terrats d’equipaments municipals. De fet el govern de JXC-PSC el que hauria de fer és arreglar el nyap del nou pavelló on fa 3 anys no van pensar que calia posar-hi plaques fotovoltaiques. Més enllà de maquillatges és evident que no són capaços de liderar la transició energètica que necessita Vilafranca”.

Els republicans defensen que cal un pla que contempli noves calderes de biomassa per cobrir el funcionament de diversos equipaments, com la zona esportiva o els centres educatius, així com altres mesures que permetin aprofitar les zones no productives de la ciutat per generar energia. Un altre àmbit d’actuació són les Comunitats Energètiques locals, que creuen que han de permetre per una banda un estalvi significatiu i per l’altre establir sinergies ciutadanes.

Per coordinar i planificar les accions per avançar en la transició energètica els republicans proposen la creació d’una Oficina d’Energia que permeti fer-ho. Per una banda aquesta oficina farà una tasca d’assessorament per particulars i empreses a l’hora d’implementar mesures, i per altra serà des d’on es centralitzarà la feina per tirar endavant la transició energètica. Així mateix els republicans aposten per ampliar les ajudes per promocionar la transició energètic entre la ciutadania.

Els republicans defensen també que el canvi de model ha de fer-se amb la participació de la ciutadania: “fugir dels oligopolis i constituir un model descentralitzat i democràtic, i per això la implementació de comunitats d’energia és clau i per això cal que l’ajuntament hi aposti de forma clara i determinada”.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: