Diumenge, 14 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els jutjats de Vilafranca són els que tenen pitjor situació de les capitals de la Vegueria

Advocats i procuradors que treballen als jutjats vilafranquins es queixen de la mobilitat de jutges i altre personal de l’administració de justícia que allarga el termini dels expedients a tramitar.

Ja fa temps que els veïns de l’Alt Penedès que han de fer tràmits als jutjats de Vilafranca lamenten que el seu funcionament és força lent. Un fet que corroboren també els professionals, advocats i procuradors, que treballen amb als jutjats vilafranquins.

L’advocat Sergi Marín, delegat del Col·legi d’Advocats a Vilafranca, apunta que en general l’administració de justícia funciona força malament arreu de Catalunya, però que en el cas de Vilafranca hi ha algunes circumstàncies que poden ser-ne agreujats. D’una banda, és un jutjat d’entrada, per tant un primer destí per a jutges que no tenen experiència i que per tant poden fer alentir alguns procediments. D’altra banda, Marín considera que és un jutjat infradotat i amb molta rotació de personal, a banda dels mateixos jutges.

El vocal de Comunicació de la Junta de Govern del Col·legi de Procuradors de Barcelona, Carlos Molina, referma aquesta percepció d’alentiment tot i apuntar també que cal tenir present que cada partit judicial és un món i viu situacions diferents. Però reconeix que a Vilafranca hi ha molta mobilitat

Actualment a Vilafranca hi ha 5 jutjats, un dels quals està especialitzat en violència de gènere i ja acostuma a estar saturat. A més, no hi ha separació entre causes civils i penals, fet que provoca sovint també la saturació de la resta dels jutjats.

A Vilafranca una demana civil pot trigar en admetre’s a tràmit entre 3 i 6 mesos, i altres qüestions es poden allargar entre 1 i 2 anys. Uns terminis que des del Col·legi de Procuradors consideren inadmissibles.

En el cas del partit judicial de Vilafranca, no hi ha per exemple fiscals assignats, i són els de Vilanova que de fet ja són un destacament dels que hi ha a Gavà, els que assumeixen les funcions.

Per els advocats aquesta manca de fiscal és un greu dèficit dels jutjats de la capital de l’Alt Penedès.

Una situació en la que coincideix també Carlos Molina. Ell apunta a més un altre factor. Per tramitar a l’oficina judicial que hi ha a Vilafranca, els professionals han de demanar cita prèvia. Això encara alenteix més tot el procés.

En comparació amb els jutjats de les altres capitals de la Vegueria, Marín considera que el de Vilafranca és el que surt més mal parat.

A totes aquestes qüestions, cal afegir-hi un dèficit endèmic de jutges catalans. En la darrera promoció, per exemple, de 171 jutges només 9 eren catalans.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: