Dilluns, 29 de maig de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El sector de la salut posa el focus en el benestar emocional dels seus professionals

L’impacte de la pandèmia en el benestar emocional dels professionals de l’àmbit de la salut és un dels aspectes que més preocupen al sistema sanitari en l’actualitat.

Els professionals que han estat en primera línia han hagut d’afrontar emocions com l’estrès, la tristesa o la preocupació, però també han assumit reptes derivats de la seva activitat diària que els ha causat un gran xoc en el benestar psicològic i emocional.

Actualment, doncs, el sector vol posar especial atenció en la salut mental dels professionals sanitaris i recordar la importància de cuidar-se a si mateix, i alhora, demanar ajuda per poder seguir cuidant dels altres.

Per aquest motiu als centres d’atenció primària de tota Catalunya han començat un programa de ventilació emocional per als professionals amb l’objectiu de prevenir i promoure el benestar emocional per tal de minimitzar l’aparició de problemes de salut emocional i dotar els professionals d’eines i estratègies per poder afrontar situacions estressants de la vida laboral d’una manera més sana.

La referent de benestar emocional i salut comunitària, Mar Retamero, explica perquè va sorgir la necessitat d’aquest programa

El programa és obert a tots els professionals de l’atenció primària i són sessions en grup que aconsegueixen universalitzar els problemes, fomentar l’altruisme, observar altres punts de vista i sentir-se més reforçat, tot per reforçar l’autocura.

El director del CAP Alt Penedès, Eduard Borreguero, destaca la importància de dur a terme aquests programes des de l’administració.

Per altra banda, al centre sociosanitari Ricard Fortuny fa des d’abans de la pandèmia classes diàries de ioga i estiraments per cuidar ja no només la salut mental sinó també la salut física d’uns professionals que estan exposats a situacions de notable sobrecàrrega emocional. La Núria Vendrell n’és la instructora.

A les treballadores els hi va bé perquè sovint s’han oblidat d’elles mateixes i ho centren molt en la seva tasca de cuidadores. Eva Mestres i Fina planas són auxiliars de clínica al Ricard Fortuny i destaquen les avantatges d’aquestes classes.

A banda de la Covid-19, doncs, els professionals de la salut també s’han vist sotmesos a una càrrega assistencial desmesurada i a un desgast per esgotament que s’han vist agreujats per dèficits estructurals ja existents a l’atenció primària.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: