Diumenge, 14 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El 12 % de la població de Vilafranca ha estat atesa pels Serveis Socials durant l’any 2022

El nombre de població atesa es manté en el que seria la mitjana per a poblacions similars a Vilafranca, i es remarca que el 71% dels usuaris tenen la nacionalitat espanyola.

El regidor de Drets Socials, Ramon Zaballa, i la cap del servei, Montse Domènech, han presentat la memòria d’activitat corresponent a l’any 2022. Entre les dades, han assenyalat que es produeix un increment de la demanda d’aquest servei per part de la població. El 2022 un12,2% de la població de Vilafranca ha estat atesa pels serveis socials, un punt per sobre que l’any anterior. Prop de 5.000 persones, més de la meitat dones, i un 28% han estat expedients nous.

Des de Serveis Socials també han volgut remarcar que al llarg de l’any passat el 71% de les persones ateses tenien la nacionalitat espanyola.

Per barris, es mantenen com l’any 2021 els que tenen un índex més elevat de concentració de la intervenció social són l’Espirall, el Centre i Les Clotes. Aquest darrer any s’ha observat un augment en la complexitat de casos d’infants i adolescents en situació de risc i s’ha detectat un increment dels problemes legals d’estrangeria que dificulta l’accés a algunes prestacions socials.

Zaballa remarcava que els preocupa especialment una tendència a l’alça de casos relacionats amb la salut mental i també de situacions d’abusos econòmics i maltractament psicològic vers la gent gran, a més de la violència masclista que es treballa des del Servei d’Informació i Atenció a les Dones.

Pel que fa a les dificultats econòmiques per cobrir les necessitats bàsiques, es manté en un percentatge del 79,3% de les persones ateses, tant famílies com persones que viuen soles, que requereixen d’aquest ajut. Aquest any 2022 s’ha registrat un increment del 12,96% de casos amb problemàtiques relacionades amb l’habitatge, una de les urgències que s’han d’atendre de forma recurrent, al costat de dificultats en el pagament de subministraments de la llar o necessitats bàsiques d’alimentació i higiene personal.

Al 2022, les persones beneficiaries del Rebost solidari han estat 2.036, un 7% menys que l’any 2021, a més de les 107 persones usuàries del Càtering social.

A nivell d’habitatge, a Vilafranca es disposa de 74 habitatges socials que van permetre l’any passat atendre 210 persones en situació de vulnerabilitat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: