Dijous, 25 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les dones encara són minoria en les responsabilitats tècniques de les colles castelleres

Els Xicots i Xicotes de Vilafranca és una de les colles que surten més ben parades en l’informe de la Coordinadora

El món casteller ha guanyat caps de colla dones, però aquestes encara són minoria. En canvi, les dones continuen tenint molta presència en els rols de cures i administratius. Aquestes són algunes de les conclusions d’un informe elaborat per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

Una de les colles que surten més ben parades en l’informe són els Xicots i Xicotes de Vilafranca, que van tenir Aina Mallol com a primera cap de colla el 2011 i ara tenen a Tamara González en un equip on hi ha 10 dones i 9 homes. González destaca que als Xicots sempre s’ha apostat pel talent femení i lamenta que la conciliació familiar fa que moltes dones no facin el pas endavant.

Pel que fa a la presència de dones al capdavant de l’equip tècnic, no hi ha cap dona en les formacions amb categoria de 9 i de 10. De les 25 dones cap de colla només 11 ho són en solitari i 14 comparteixen el càrrec, 12 de les quals amb homes. El càrrec amb més presència de dones segueix sent el de cap de canalla (76,7%) i el que menys, el de cap de pinyes (15,8%)

Des dels Castellers de Vilafranca, el seu president, Carles Mata, explica que en la configuració de la seva junta moltes dones van rebutjar la proposta de formar-ne part. Tot i que els Castellers de Vilafranca mai han tingut una dona cap de colla o presidenta, segons Mata la colla està absolutament preparada per tenir-la.

Seguint amb les xifres, si bé el percentatge de dones caps de colla ha augmentat del 20% al 25,5% del 2017 al 2022, el de dones presidentes ha caigut del 36 al 32,5%. Una de les presidentes és Meritxell Gallego, de la Colla Jove de Vilafranca, on apunta que sempre han intentat buscar la paritat.

Finalment destacar que de les 77 colles que han facilitat informació sobre si tenen comissió d’equitat/gènere/feminista/d’igualtat, 39 no en tenen.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: