Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les cançons sexistes deixen de tenir espai a les rues de Carnaval de l’Alt Penedès

L’any 2019, Santa Margarida i els Monjos va ser municipi pioner en fomentar una rua de Carnaval lliure de músiques sexistes.

Als Monjos s’han anat afegint altres municipis del Penedès. Però alguns grups de carrosses i comparses no acaben de veure bé aquestes limitacions i qüestionen si la responsabilitat d’erradicar aquest tipus de missatges ha de recaure sobre ells.

Després de detectar que durant el Carnaval de Santa Margarida i els Monjos sonaven cançons amb contingut sexista, l’ajuntament d’aquest municipi va decidir aprovar unes bases en què es recomanava fer ús de música lliure de sexismes. Aquestes van ser aplicades per primer cop durant el Carnaval del 2019 i en l’edició del 2020, a més, es van complementar amb subvencions a aquelles carrosses que seguissin la mesura. Aquesta proposta ha suposat un precedent a la comarca i a la resta del Penedès. La regidora d’Igualtat i Cultura i Festes de Santa Margarida i els Monjos, Esther Marmaneu, explica que no es tracta d’una prohibició, sinó d’una recomanació.

Marmaneu posa l’accent en la necessitat que la indústria musical reflexioni sobre els missatges que es llancen des de les cançons.

Un dels primers ajuntaments que es va afegir a la proposta dels Monjos va ser el de Castellví de la Marca. De fet, els dos ajuntaments treballen plegats en aquest sentit. La regidora de Cultura, Núria Arnau, constata que l’any 2020 un 80% de les músiques escollides per les carrosses i comparses contenien missatges sexistes.

Arnau explica, però, que cada cop es té més en compte la premissa de no utilitzar cançons amb missatges sexistes o lgtbifòbics.

A Vilafranca, aquest any també s’aplicarà la mesura de retirar la subvenció als grups que no segueixin la recomanació. Ho explica el cap del servei de Cultura de l’Ajuntament Àngel Hom.

Hom considera que, en general, els representants de carrosses i comparses entenen la situació i s’esforcen en col·laborar.

Per part dels grups que participen al Carnaval sí que hi ha certa sensació que tot es complica cada cop més: des de la burocràcia fins a les dificultats per fer les inscripcions a les rues amb tràmits on-line. El tema de la tria de les cançons s’afegeix a aquesta major complexitat per organitzar-se.

Des del grup Copacabana de Vilafranca, el seu representant Ferran Méndez, troba complicat que els integrants dels grups renunciïn a determinades cançons o que les hagin de substituir, a vegades amb poc temps de marge. Aquest diumenge a l’assaig, el grup ha hagut de substituir la cançó de Chanel ‘SloMo’ per un altre tema.

Méndez creu que el problema va molt més enllà del que fan els grups que participen al Carnaval que, al cap i a la fi, són persones que dinamitzen la celebració a diferents municipis de forma voluntària.

La manca de suport tècnic per valorar les cançons que presenten els diferents grups també és un problema. Als Monjos ens expliquen que en quatre anys han revisat unes 600 cançons.

A banda dels casos dels Monjos, Castellví de la Marca i Vilafranca, també altres municipis com Sant Martí Sarroca i Olèrdola han posat mesures per evitar els missatges sexistes a les cançons que sonaran a les seves respectives rues.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: