Dimarts, 30 de maig de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Penedès reclama més recursos i orientació per a la formació professional

Amb un accés al mercat laboral molt difícil per a la gent jove, molts alumnes es decanten cap a estudis pràctics que han demostrat bons índexs d’inserció laboral.

Al Servei de Joventut de Vilafranca organitzen la campanya ‘Després de l’ESO… què?’ per informar estudiants i famílies sobre les possibilitats que tenen per continuar la seva formació després de la secundària obligatòria. La informadora Núria Mallofré afirma que l’interès per la formació professional és creixent.

Pel que fa al tipus de persones que s’interessen per aquest tipus de formació més pràctica, Mallofré destaca que es tracta d’un perfil molt divers.

A l’Alt Penedès s’ofereixen actualment 28 cicles de formació professional de grau mitjà i grau superior, cicles formatius d’arts plàstiques i disseny i ensenyaments esportius.

A Vilafranca, se’n fan als instituts Alt Penedès, Eugeni d’Ors i Milà i Fontanals, a l’Escola d’Enoturisme de Catalunya i a l’escola d’art Arsenal. I, a Sant Sadurní, a l’Escola Intermunicipal i a l’Escola de Viticultura i Enologia. En 11 dels cicles formatius s’aplica la FP Dual.
La informadora del SIAJ explica que és una oferta limitada.

Des de l’Institut Alt Penedès de Vilafranca, on imparteixen els cicles de grau mitjà d’Instal·lacions elèctriques i automàtiques i Mecanització i els de grau superior d’Automatització i robòtica industrial i Mecatrònica industrial, el seu director Carlos Rull reivindica més oferta.

L’Ajuntament de Vilafranca va liderar a finals del 2020 la creació d’una taula per a la formació professionalitzadora per identificar quines són les necessitats i inquietuds en aquest àmbit.
Rosa Jorba, directora de la Federació Empresarial del Gran Penedès, parla de la necessitat de posar el focus sobre la orientació i el coneixement de l’entorn per millorar la formació professional al Penedès.

Jorba insisteix en la necessitat de dotar de recursos aquest tipus d’ensenyaments.

Els sindicats també formen part de la taula de la formació professionalitzadora. Des de CCOO, el secretari de Socioeconomia i Polítiques públiques de l’Alt Penedès, el Garraf, l’Anoia i el Baix Llobregat Albert Rodríguez creu que caldria fer una prospecció a fons.

També veuen indispensable millorar la mobilitat perquè els estudiants de cicles es puguin desplaçar amb facilitat.

Segons dades de l’Estudi d’Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals 2022, elaborat conjuntament pel Departament d’Educació i el Consell General de Cambres de Catalunya, El percentatge de persones graduades en FP que busquen feina és del 12,28%, gairebé 30 punts per sota de la mitjana d’atur juvenil, que és del 42,26%.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: