Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

800 joves de 4t d’ESO de Vilafranca participen en el projecte ‘Orienta’t’

Amb el nom d’Orienta’t el projecte vol oferir als estudiants que finalitzen la secundària l’oferta formativa que hi ha a Vilafranca i donar-los eines per orientar-se de cara al seu futur professional.

Aquest projecte neix amb l’impuls de l’Ajuntament de Vilafranca, de la mà de les fundacions ‘Bertelsmann’ i ‘Empieza per educar ExE’, i la voluntat és donar eines als alumnes de 4t d’ESO per orientar-se de cara a la seva formació acadèmica la mateix temps que ampliar els seus horitzons professionals.

La regidora d’Educació, Xell Montserrat ha recordat que fa anys que des de l’Ajuntament es treballa amb la voluntat de reduir l’abandonament escolar prematur i també millorar l’èxit educatiu. En aquest sentit ha remarcat que l’orientació és clau, i poder-ho fer des dels centres educatius amb el màxim d’informació i suport és un dels objectius del projecte Orienta’t. Montserrat destacava també que a Vilafranca hi participen tots els centres de secundària.

Des de la Fundació Bertelsmann, la seva directora Clara Bassols insistia que entre els objectius hi ha el d’apropar el teixit empresarial i els centres formatius, per tal de de millorar el coneixement i l’orientació que es pot donar als alumnes en una edat en que han de començar a decidir sobre el seu futur.

En aquest sentit, explicava que un estudi fet per l’OCDE a 67.000 joves de diferents països demostrava que els que havien tingut accés a informació sobre ofertes formatives i coneixement directe de propostes laborals acabaven tenint major satisfacció i continuïtat tant a nivell d’estudis com laboral.

Bassols també remarcava que a Vilafranca la majoria de centres ja fan una bona feina en els àmbits de l’atenció personal i l’orientació en la diversitat; però que cal millorar i donar-los suport en aquesta connexió amb el món empresarial.

D’altra banda, el Projecte Manager de la Fundació Empieza x Educar Quim de Gispert destacava que el projecte Orienta’t és la culminació de tota la feina que es fa als centres en arribar al final de la ESO. Una tasca que en molts centre de la vila ja es fa des dels primers cursos de la secundària.

Un exemple d’aquestes accions que s’estan fent a Vilafranca entre febrer i març són unes sessions que van tenir lloc fa uns dies a la seu de Vilafranca la Universitat Rovira i Vigili on es cursen els estudis d’Infermeria.

Allà, estudiants de 4at d’ESO de diferents centres de la vila van poder participar d’alguns dels tallers que es feien adreçats als alumnes de primer d’Infermeria, i després compartir amb els mateixos universitaris els seus neguits i dubtes a l’hora d’orientar-se per continuar la seva formació. Elena Sempere, una de les estudiants d’Infermeria comentava que els han preguntat força per el camí fins arribar a la Universitat.

Sempere valora mot positivament aquesta acció, i reconeix que en el seu temps d’estudiant d’institut l’hi hauria agradat poder tenir aquesta oportunitat.

El projecte Orienta’t, com explicava la regidora d’Educació Xell Montserrat neix de la Taula Professionalitzadora que des de l’any 2020 funciona a Vilafranca i és el resultat també d’un any ja de col·laboració de l’Ajuntament i els 9 centres de secundària amb les dues fundacions en el marc del projecte ‘Xcelence-Escoles que inspiren’.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: