Dimarts, 28 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Perspectives 2023: incertesa econòmica, noves demandes socials i imperatius del canvi climàtic

Engeguem l’any fent un repàs en l’àmbit econòmic, social, cultural i climàtic al Penedès

Tanquem un any que sembla que deixa enrere la Pandèmia, que ens ha acompanyat els darrers tres anys, un 2022 marcat també per la crisi de subministraments i la crisi energètica, en un context d’urgència climàtica i en general un context internacional complex a causa de la guerra. Engeguem l’any fent un repàs a escala econòmica, social, cultural i climàtic al Penedès.

El que és cert és que l’activitat econòmica del 2022 ha recuperat índex prepandèmia. Neus Lloveras, presidenta de la Federació empresarial Alt Penedès fa un balanç de la situació econòmica de l’any que deixem enrere i apunta que la clau pel 2023 és intentar anticipar-se.

Entrant en el sector social, des de Creu Roja Alt Penedès apunten que després d’un 2022 molt incert entrem al 2023 amb un canvi de perfil de les persones més necessitades és el perfil familiar. Ho explica Àngels Matas, presidenta de Creu Roja Alt Penedès.

A escala cultural, una de les entitats amb més associats a Vilafranca del Penedès, El Casal Societat la principal, que enguany afronta unes obres de gran envergadura, explica que segueixen treballant per a fidelitzar els associats ajustant l’oferta a les seves necessitats.

Tanmateix, un dels reptes de cara el 2023 és continuar creant aliances amb altres entitats així com acostar l’espai del Teatre a tota la vila i a tot el Penedès. Elvira Mestres, membre de la Junta del Casal explica que aquest any es podrà treure molt més rendiment a l’espai centenari.

Una de les qüestions d’aquest 2022 ha estat la precarietat del preu del raïm, per aquest motiu Josep Marrugat, que és la veu dels viticultors al sindicat, exposa la situació meteorològica amb la qual encetem l’any.

Encetem el 2023 venint d’una tardor realment seca, amb una situació hídrica en l’àmbit de Catalunya molt greu.

Tanmateix, el representant del sector de la vinya d’Unió de Pagesos, destaca que aquesta escassetat de producte fa que la demanda augmenti, havent-hi doncs un bri d’esperança pel que fa a la situació econòmica del preu del raïm.

Així doncs, entrem al 2023, un any que s’haurà d’adaptar a les noves demandes socials, als imperatius del canvi climàtic, tot sense deixar de banda el combat contra la xacra de la violència de gènere.

Evidentment aquest any també estarà marcat per la política, ja que ja hem entrat a un any que estarà marcat per unes eleccions municipals.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: