Divendres, 29 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La sequera als mesos hivernals, el principal enemic per a la vinya

El període hivernal de descans és vital per a la recuperació

Un dels efectes secundaris del canvi climàtic és l’estrès hídric, que es tracta de l’escassetat hídrica i la crisi de l’aigua. Traslladant-ho al sector vinícola, l’any passat, la temperatura mitjana mensual va augmentar dos graus, i la pluviometria mitjana mensual va disminuir un 20%. Tot i això, el problema principal és la forta sequera als mesos hivernals.

La vinya necessita la pluviometria a l’hivern per reforçar el seu estat hídric al sol. Ho explica Carme Domingo, investigadora de l’institut català de la vinya i el vi, l’Incavi.

De fet, les temperatures extremament altes i els mesos hivernals secs van provocar una maduració accelerada i avançada l’any 2022.

Des d’Unió de Pagesos, el representant del sector de la vinya Josep Marrugat manifesta que la situació per als pagesos és complicada a causa de la sequera, i que costa continuar l’activitat.

Amb tot, el període hivernal de descans és vital per a la recuperació. El metabolisme més lent de la vinya li permet emmagatzemar hidrats de carboni per a la transició cap a la primavera.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: