Dissabte, 1 d'Abril de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’equip de govern de Vilafranca presenta un pressupost de més de 65 milions d’€ per el 2023

L’equip de govern presenta aquest pressupost, amb un increment del 9’1% respecte el 2022, condicionat per l’augment dels costos energètics, l’IPC a l’alça i la pujada dels tipus d’interès.

L’alcalde Pere Regull, acompanyat del tinent d’alcalde de l’Àrea d’Acció Territorial i Serveis Urbans, Francisco Romero, i del tinent d’alcalde de l’Àrea de Serveis Centrals i Hisenda, Aureli Ruiz han presentat la proposta de l’equip de govern per el 2023. Un total de 65 milions 369 mil 990 euros, que representa un increment del 9’1% respecte el del 2022.

Aureli Ruiz ha explicat que elaborar aquest pressupost ha estat molt complicat per un seguit de condicionants com ara un IPC elevat, que ronda el 7%, l’increment dels preus de l’energia, els costos de les matèries primeres i els salaris, o la pujada dels tipus d’interès.

La voluntat és mantenir els serveis que presta l’ajuntament amb la mateixa qualitat, tot i haver d’ajustar la despesa. Ruiz parlava de garantir serveis més enllà dels que són obligatoris per els ajuntaments, centrats en manteniment dels carrers o la seguretat, i apostar per temes que donen qualitat de vida als veïns com l’educació, la cultura, els esports i la salut. Aureli Ruiz

En educació per exemple hi haurà un increment del 12% respecte el 2022, i serà l’àrea amb major aportació arribant a superar el 6 milions d’euros. Es farà també una aposta important per augmentar la dotació de la policia local, fins arribar als 72 efectius; potenciar la protecció social i les polítiques d’igualtat i les d’ocupació.

Francisco Romero, de la seva banda, destaca els criteris de racionalitat que s’han aplicat aquests darrers anys per confeccionar els pressupostos, controlant la pressió fiscal i planificant projectes de futur.

El d’aquest 2023, explica Romero, és un pressupost de final de mandat amb la voluntat de complementar inversions d’anys anteriors, però sense deixar de mirar el futur.

Des del govern municipal també es recorda que els darrers anys han estat de crisis importants, i Romero posava en valor la tasca feta de previsió, planificació i estabilitat política que ha permès tirar endavant malgrat tot projectes importants per la vila.

Finalment l’alcalde Pere Regull recordava també aquesta situació, tot explicat que el pressupost de l’any 2009 per exemple va ser d’uns 45 milions d’€, gairebé 10 menys que l’any anterior.

Ara s’ha anat recuperant possibilitats i inversions, i el pressupost del 2023 serà el més elevat que ha tingut mai l’Ajuntament, però en bona part per culpa de l’augment dels costos.

Regull ha explicat que l’Ajuntament de Vilafranca fa un esforç important per intervenir en polítiques que ajudin la ciutadania i la seva qualitat de vida. Ha remarcat també que aquest any, més que mai, caldrà apostar per l’eficiència dels serveis que hauran d’oferir el mateix però amb la despesa més continguda.

L’equip de govern ha destacat també que a nivell global són uns pressupostos molt socials, ja que a banda dels més de 6 milions per educació, se’n destinen 3,8 a drets socials i 3,15 a foment de l’ocupació; totes elles àrees que tenen incidència en el benestar de la població i de suport als col·lectius més desafavorits.

El ple debatrà aquesta proposta de pressupost el proper 20 de desembre.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: