Dilluns, 27 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Criadors, restauradors i cellers ho tenen tot a punt per la Fira del Gall aquest cap de setmana

Com és habitual el Parc de Sant Julià acollirà els espais principals de la Fira del Gall, però enguany l’aviram s’ha traslladat al recinte firal de la zona esportiva per que pugui estar sota cobert.

Aquest cap de setmana els galls, les gallines, els ànecs i altres peces d’aviram tornaran a tenir tot el protagonisme en una nova edició de la Fira del Gall que amplia el seu espai per estendre’s a banda del Parc de Sant Julià cap al recinte firal de la zona esportiva.

Aquesta setmana els criadors de Gall del Penedès estan acabant de prepara-ho tot per portar les peces tant vives com les que han passat per l’escorxador a la cita vilafranquina. En el cas de la granja Guirigall, del Pla del Penedès, hi portaran uns 50 galls sacrificats i uns 80 de vius. La Fira és un punt important de venda, però el responsable de la granja, Jordi Guirao, explica que fan cria tot l’any i que cal desestacionalitzar la compra del Gall del Penedès.

Des dels restaurants també s’aposta per trencar aquesta estacionalitat, i són força els establiments de la comarca que ofereixen Gall durant tot l’any a les seves cartes.

La Fira és una bona oportunitat per tal que els particulars puguin també comprar una peça d’aviram i cuinar-la després a casa. Guirao considera però que encara hi ha una certa recança a fer-ho, ja que és una carn que necessita força temps de cocció.

Per qui no vulgui posar-se a la cuina, els dies de la Fira hi ha tant la possibilitat de menjar els plats d’aviram a la carpa gastronòmica com d’endur-se els plats ja cuinats cap a casa.

En el seu cas, des del Cigró d’Or portaran unes 400 racions de gall, unes 100 d’ànec i unes 500 de canelons o trinxat. Oriol Llavina comenta que en aquests moments el 50% del consum es fa a la mateixa fira i el 50% s’endú cap a casa.

Els plats d’aviram en aquesta edició oscil·laran entre els 7 i els 14 euros, pujant una mica respecte l’any passat; però és que el producte base que són les peces d’aviram també han pujat de preu.

L’augment de costos de matèries primeres, del gra amb que s’alimenten els galls, de l’energia en general, han portat a que els preus de venda hagin també pujat. Un gall d’entre 3 o 4 quilos pots estar en uns 45€.

El tret de sortida de la Fira del Gall es va donar dimecres al vespre, amb el pregó que es va fer a l’Auditori del Vinseum a càrrec de Joan Huguet, president de la D.O Penedès.

El vins negres de la D.O tenen sempre un lloc destacat també a la Fira, i Huguet destacava que és una bona oportunitat per tastar-los, tot maridant-los amb gall del Penedès.

Dissabte al matí la Fira obrirà portes a les 8, i fins diumenge a les 3 de la tarda qui vulgui podrà acostar-s’hi per tal de veure, degustar i comprar si vol gall negre i altres peces d’aviram, tot maridant-ho amb vins del Penedès.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: