Dissabte, 20 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’estudi de costos d’elaboració del vi base ha d’ajudar a equilibrar i fer més viable el sector

Les xifres constaten que en aquestes darreres veremes s’ha pagat per sota del preu de cost i per tant tant cooperatives com pagesos esperen que es puguin equilibrar els preus.

La Fassina de Vilafranca ha acollit aquest dimecres la reunió de la vuitena Taula del Cava, en el marc de la qual s’ha presentat aquest estudi de costos d’elaboració de vi base cava. Un treball que s’ha fet conjuntament amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari.

L’estudi ha determinat que els costos de transformació de raïm en vi base cava és de 17,40 cèntims per quilo. A partir d’aquí per obtenir el cost d’elaboració complert de vi base cava s’hi suma el cost de producció de raïm per varietats, que ja es va presentar al juliol.

El resultat és que el cost d’elaboració de vi base cava Macabeu és de 86,81 cèntims per litre; en el cas de vi base cava Parellada és de 96,67 i el vi base cava Xarel·lo de 87,05 cèntims per litre.

El director general d’Empreses Alimentàries, Joan Gòdia, apuntava que s’ha fet un exercici de transparència important al mateix temps que es maquen unes forquilles de mínims per garantir la viabilitat del sector.

Des del sector, tant el representant de la Federació de Cooperatives com el del sindicat Unió de Pagesos han valorat positivament que es quantifiqui de manera científica els costos de producció, i consideren que les xifres certifiquen també el que fa anys que denuncien. Que perden diners ja que se’ls paga per sota dels costos de producció.

Joan Josep Raventós, responsable de vi i cava de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, mostrava la seva satisfacció per aquest estudi. Apuntava també que serveix per demostrar que s’ha descapitalitzat el camp català.

Així mateix, des d’Unió de Pagesos Josep Marrugat en feia també una valoració positiva d’aquest estudi, que considera ajuda a fer visibles situacions que fa anys que es denuncien des de la pagesia. Recorda que es va començar amb el raïm i ara s’ha arribat al vi base amb la voluntat d’ordenar el sector i fer bé les coses.

Des del Departament d’Acció Climàtica s’ha insistit també que s’intensificaran els controls tant a la vinya com als cellers per tal certificar que tothom compleix amb la Llei de la Cadena Alimentària.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: