Divendres, 29 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les persones cuidadores busquen referents i estratègies per facilitar el seu dia a dia

Superar la culpabilitat i aprendre a cuidar-se són aspectes fonamentals per millorar el benestar de les persones cuidadores, sotmeses a un sobreesforç físic, mental, emocional i econòmic.

Aquests dies s’està celebrant a Vilafranca la Setmana de les Persones Cuidadores, organitzada per l’associació d’intervenció en demències Tiám amb la col·laboració de l’Ajuntament. És un bon moment per posar al centre un col·lectiu cada cop més nombrós que sol quedar relegat a un segon terme i que viu un dia a dia complex, marcat massa sovint per la sensació de solitud i de culpabilitat.

La Carme viu a Ordal i té cura de la seva mare, de 88 anys. La Francisca fa tres anys va patir un ictus i fa un any i mig es va llevar d’un dia per l’altre desorientada a causa d’una demència vascular. El dia a dia de la família es va veure truncat de cop i volta i la Carme va decidir buscar suport extern per fer front al seu nou rol de persona cuidadora i millorar el benestar i l’autonomia de la seva mare.

La Carme explica que el dia a dia és complicat. I també ho és trobar moments de desconnexió.

La Francisca té la seva rutina diària, amb suports externs com la visita setmanal de la Laia Casas, integradora social i auxiliar de clínica. Ella ens explica que l’atenció a domicili permet trobar estratègies in situ per facilitar l’activitat quotidiana, millorar l’autonomia de la persona depenent i empoderar la persona cuidadora.

La responsabilitat de tenir cura d’una persona dependent suposa un sobreesforç físic, mental, emocional i econòmic que sovint queda invisibilitzat. Per aquest motiu, l’associació d’intervenció en demències Tiám ha organitzat aquesta setmana tot un seguit d’actes que posen el focus sobre les persones cuidadores.

La psicòloga de Tiám Sofía Díaz explica que un tret molt comú en les persones cuidadores és que senten soles i tenen sentiments de culpabilitat.

Els actes de la Setmana de les Persones Cuidadores han posat sobre la taula eines i estratègies per millorar el benestar de qui cuida i, de retruc, aconseguir que la persona de la que en tenen cura estigui millor atesa.

Un dels actes principals ha estat la conferència ‘Comunicar i estar’, a càrrec de la pedagoga i coordinadora del Projecte Modulació Pedagògica Anna Esclusa, que defensa que per poder cuidar les persones hem d’estar centrades i en equilibri.

Esclusa para especial atenció sobre la comunicació entre persona cuidadora i persona cuidada en tots els escenaris, també quan el llenguatge verbal deixa de ser útil.

Una altra proposta de la Setmana de les Persones Cuidadores ha estat un taller de mediació artística en fang titulat ‘L’abraçada’. El taller tenia lloc dilluns a L’Escorxador i anava a càrrec de l’artista plàstica i arterapeuta Marta R. Peribáñez.

La Setmana de les Persones Cuidadores ha comptat també amb tallers de relaxació i d’higiene postural.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: