Dijous, 7 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els virus respiratoris tornen amb força amb l’arribada del fred

Durant els dos darrers anys, les mesures de protecció contra la Covid-19 han resultat efectives contra altres infeccions respiratòries.

Ara, però, amb l’arribada del fred, els virus respiratoris han tornat amb força i un dels que més preocupa és el VRS o Virus Respiratori Sincitial, un dels que causen la bronquiolitis en nens petits.

La bronquiolitis produeix una inflamació dels bronquíols, els conductes més petits que s’encarreguen de transportar l’oxigen pels pulmons des dels bronquis als alvèols. Aquesta inflamació provoca que es formin mocs, de manera que l’aire té dificultats per entrar i sortir dels pulmons. Es tracta d’una infecció respiratòria freqüent en infants menors de dos anys, especialment durant els mesos freds de l’any. Malgrat això, degut a la pandèmia, aquesta estacionalitat s’ha vist alterada. La retirada de les mascaretes, sumada a l’absència d’immunitat en els nens que van néixer o van passar els seus primers anys de vida en plena pandèmia són alguns dels factors que poden haver contribuït a l’augment de casos abans del que solia ser habitual.
Vanessa Fernández és pediatra al CAP Vilafranca Nord.

La majoria dels infants afectats es recuperen espontàniament en un període d’entre una o dues setmanes. Però n’hi ha que poden requerir hospitalització i presentar posteriorment tendència a patir bronquitis de repetició. Per això cal estar molt atents als símptomes, sobretot en menors de sis mesos.

L’onada de bronquiolitis està afectant tot l’estat i està tensant les urgències pediàtriques a Centres d’Atenció Primària i hospitals. Segons les previsions del Departament de Salut, el pic de casos es produirà entre aquesta setmana i la vinent i, després, ja anirà baixant. En tot cas, és important prendre mesures preventives per evitar que la malaltia s’escampi.

Des de Pediatria recomanen que els nens que tinguin la seva pròpia càmera d’inhalació la portin a la seva visita al CAP per poder administrar la medicació en cas que sigui necessari.

A banda dels virus respiratoris que afecten sobretot els més petits, l’arribada del fred contribueix a una major incidència de la Covid i la grip estacional. Amb l’objectiu de protegir les persones més vulnerables, el passat 19 de setembre es va iniciar la campanya de vacunació sota el lema ‘Aquesta tardor, protegeix-te el doble’, que proposa administrar la vacuna contra la grip i la dosi de record de la vacuna contra la Covid-19 simultàniament en els grups de risc. Tot i que es respecta la voluntat de cada persona si vol separar les vacunes o posar-se només una de les dues.

La infermera i adjunta a direcció de l’Àrea Bàsica de Salut del Penedès Rural, Ascen Casado, explica que, en general, la població ha acceptat posar-se les dues vacunes.

Després de prioritzar els grups de risc, a partir d’aquest dijous 1 de desembre, tothom qui ho vulgui es podrà vacunar.

Un dels objectius de la campanya és aportar una bona cobertura en majors de 60 anys i dones embarassades. La campanya de vacunació s’allargarà fins al 31 de març.

Tot i que la majoria dels casos de Covid-19, grip estacional i VRS tenen un caràcter lleu, la incidència conjunta pot tensar més els centres d’atenció primària i els hospitals. Per això és important evitar contagis i prendre mesures preventives.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: