Dimecres, 29 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Acció Climàtica presenta l’estudi de costos d’elaboració del vi base cava a la Taula del Cava

Cooperatives i sindicats pagesos consideren que les xifres presentades són un exercici de transparència que referma que fa anys que perden diners.

La Fassina de Vilafranca ha acollit aquest dimecres la reunió de la vuitena Taula del Cava, en el marc de la qual el Secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, la directora general de l’Incavi, Alba Balcells, i el director general d’Empreses Agroalimentàries, Joan Gòdia, presentaven l’estudi de costos d’elaboració del vi base cava. Un treball que s’ha fet conjuntament amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i el Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari.

L’estudi ha determinat que els costos de transformació de raïm en vi base cava és de 17,40 cèntims per quilo. A partir d’aquí per obtenir el cost d’elaboració complert de vi base cava s’hi suma el cost de producció de raïm per varietats, que ja es va presentar al juliol.

El resultat és que el cost d’elaboració de vi base cava Macabeu és de 57,29 cèntims per quilo; en el cas de vi base cava Parellada és de 63,80 i el vi base cava Xarel·lo de 57’45.

Des del sector, tant el representant de la Federació de Cooperatives com el del sindicat Unió de Pagesos han valorat positivament que es quantifiqui de manera real els costos de producció, i consideren que les xifres certifiquen també el que fa anys que denuncien. Que perden diners ja que se’ls paga per sota dels costos de producció.

Des del Departament d’Acció Climàtica s’ha insistit també que s’intensificaran els controls tant a la vinya com als cellers per tal certificar que tothom compleix amb la Llei de la Cadena Alimentària.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: