Diumenge, 26 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

UP denuncia que la baixada en la producció de la verema no ha portat un millor preu per el raïm

El sindicat Unió de Pagesos explica que amb un 30% de reducció mitjana en la verema d’enguany, i venint de dos anys amb menys quilos collits, el preu hauria d’haver anat a l’alça.

Representants del sindicat pagès han fet aquest dimarts al matí una valoració de la verema 2022 que ja està arribant a la seva fi. Unió de Pagesos considera que de mitjana la davallada de producció de raïm a Catalunya és del 30% respecte un any normal, a causa de la sequera i les altes temperatures.

Unió de Pagesos remarca que ja es ve de 2 anys amb reduccions importants en el volum de raïm, i considera que els 40 cèntims que s’han marcat per aquesta verema són del tot insuficients.

Josep Marrugat, responsable nacional del sector de la Vinya i el Vi d’Unió de Pagesos, apunta que el punt de partida hauria d’estar per sobre dels 50 cèntims per quilo.

Des del seu punt de vista la D.O Cava i les zones Penedès i Camp de Tarragona són les que han patit més aquests preus per sota dels costos de producció, i la reducció també en la quantitat de raïm que s’ha entrat als cellers. Marrugat considera que amb els estocs que tenen els cellers, i el poc raïm que s’ha entrat, no es poden mantenir el nombre d’ampolles que surten al mercat.

Pel que fa al Penedès, des del sindicat consideren que la problemàtica se centra en que hi ha unes poques empreses que marquen el preu i la resta en fa seguidisme. Per Marragut el més greu és que no es dona valor al raïm, que és la base principal tant del vi com del cava.

Demanen també a l’administració que faci els controls pertinents, en funció de la llei de la cadena alimentaria, per tal que es justifiquin els preus i costos reals a l’hora de tancar els contractes de compra-venda entre pagesos i cellers.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: