Diumenge, 5 de Febrer de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La vaga en la recollida de residus porta a porta continua amb les parts en conflicte allunyades

La vaga en la recollida de residus porta a porta que es va iniciar fa 20 dies continua a cinc municipis de l’Alt Penedès. Sant Sadurní, pel nombre d’habitants, és el municipi més afectat.

L’Ajuntament de Sant Sadurní demana a la ciutadania que dipositi cada nit la fracció de residus que marca el calendari establert perquè l’empresa PreZero compleixi amb el servei. Recordem que s’han decretat uns serveis mínims del 50%. En el cas que no es recullin els residus, l’ajuntament demana que s’utilitzi preferentment la deixalleria municipal i, quan no sigui possible, els punts habilitats al carrer Alacant cantonada amb carrer Barcelona i a l’aparcament de la plaça Montseny.
Ton Amat és l’alcalde de Sant Sadurní.

Amat lamenta que la vaga s’estigui allargant en el temps i reclama al departament de Treball que actuï per facilitar un acord entre empresa i treballadors. De fet, divendres, en una reunió amb totes les parts implicades, es va sol·licitar aquesta reunió amb Mediació de la Generalitat però el Departament de Treball no l’ha convocada ni ha respost al segon requeriment de l’Ajuntament sobre la modificació dels serveis mínims.

El vicepresident de l’Àrea de Gestió de Residus de la Mancomunitat Penedès – Garraf, Jordi Bosch, explica que la reunió de divendres va constatar que les postures estan molt allunyades i se suma a la demanda que el Departament de Treball intervingui i faci mediació per solucionar el conflicte.

Els treballadors de PreZero, l’empresa que presta el servei de recollida de residus a Sant Sadurní i altres quatre municipis de l’Alt Penedès, a través d’un encàrrec a la Mancomunitat Penedès – Garraf, demanen amb la vaga la revisió del conveni i unes millors condicions laborals. Això és el que estan explicant a la ciutadania en un punt informatiu que han instal·lat al costat del cementiri de Sant Sadurní, en el qual hi són per torns dia i nit.

En nom del comitè de vaga, Pere Villalba explica les principals reivindicacions dels treballadors.

En relació al compliment dels serveis mínims, Villalba explica que ells estan sortint cada nit.

Els treballadors esperen que els convoquin a la reunió amb Mediació entre dijous i divendres però confirmen que les postures estan enrocades.

A la sessió de ple de l’Ajuntament de Sant Sadurní, celebrada aquest dimarts, es va debatre una moció presentada per la CUP de suport a la vaga dels treballadors de PreZero i en defensa dels seus drets laborals.

La proposta va trobar el suport d’En Comú i el PSC, mentre que el govern – ERC i Junts per Sant Sadurní – i el PP s’hi van abstenir, expressant el seu suport als treballadors però no a algunes consideracions de la moció, recordant «la col·lisió entre els drets a la vaga i els de la ciutadania i que es tracta d’un conflicte empresarial en què l’Ajuntament no pot intervenir-hi».

Una vegada finalitzada la sessió, el consistori va atendre una representació de treballadors de PreZero present al saló de plens.

Més enllà de Sant Sadurní, la nit de dimarts a dimecres han incendiat la brossa acumulada a l’àrea d’emergència en construcció que s’estava habilitant a Sant Pere Molanta, un fet que des de la Mancomunitat Penedès – Garraf, han condemnat.

La vaga de la recollida porta a porta és molt visible a Sant Sadurní, però també afecta el servei d’Olèrdola, Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles i Torrelavit.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: