Divendres, 19 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Fins a 4 mesos de llista d’espera per a l’examen de conduir a Vilafranca

El principal motiu d’aquests retards és la falta de personal a la Direcció General de Trànsit (DGT)

Les autoescoles pateixen, des de ja fa temps, una llarga llista d’espera perquè els i les alumnes puguin examinar-se dels diferents permisos de conduir. La pandèmia ha agreujat una situació que fa anys que dura i per la qual les autoescoles demanen a la Direcció General de Trànsit mesures urgents. Es calcula que a Catalunya hi ha unes 67.000 persones en llista d’espera.

Totes aquelles persones que vulguin treure’s ara mateix el carnet de conduir, no ho podran fer de forma immediata en cap lloc de Catalunya. En el cas concret de Vilafranca, hi ha llistes d’espera de fins a 4 mesos. Ens ho explica Silvia Merchan, de l’autoescola Enxaneta/RACC

El principial motiu d’aquests retards és la falta de personal a la Direcció General de Trànsit (DGT) i el fet que el cost de vida a Catalunya sigui més elevat i els funcionaris no vulguin venir a viure al territori, tal com apunta Jordi Mestre de l’autoescola Magí

El problema és sobretot amb els exàmens pràctics ja que pels examens teòrics només els cal un examinador per a un bon grapat d’alumnes. El que fan moltes autoescoles és intentar flexibilitzar les llistes d’espera. Jordi Mestre és director de l’autoescola Magí

Tot i que la pandèmia el que ha fet és agreujar la situació, perquè van estar molts mesos sense poder fer examens i amb molts professors de baixa per Covid-19, Silvia Merchan considera que el que s’està fent és posar la pandèmia com a excusa per no solucionar un problema que és endèmic i que fa anys que dura.

El que volen deixar clar des de les autoescoles és que ells poden pressionar i fer les hores de pràctiques que convinguin, fins i tot incrementar-les si així calgués, però que si des de la DGT no es posa solució, el problema es farà cada cop més gran. Demanen que deixin presentar a més alumnes als examens i, per tant, treballin per tenir més examinadors.

Tot aquest problema fa que l’alumnat busqui molt bé l’autoescola on apuntar-se.

Com a problema afegit, hi ha el sistema que utilitza Trànsit per redistribuir el nombre d’alumnes que pot examinar cada autoescola. El sistema CAPA, que es va implantar a totes les prefectures provincials, és un algoritme que reparteix una bossa d’hores per províncies i que, entre d’altres coses, premia amb més temps d’examen els centres que tenen més percentatge d’aprovats.

Per la seva banda la Direcció General de Trànsit assegura que estan treballant per anar incorporant més examinadors i no volen parlar de llista d’espera sinó de bossa d’aspirants.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: