Dimarts, 16 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els Verds, a punt per fer una gran diada de Tots Sants, amb la possible estrena del pilar de 9

La jornada podria veure també un nou tres de deu amb folre i manilles i el quatre de nou amb folre i l’agulla, que els vilafranquins encara no han fet enguany

Els Castellers de Vilafranca volen tornar a fer història. En aquest cas, per la diada de Tots Sants. I és que podrien provar dimarts el pilar de nou amb folre, manilles i puntals, una estructura que no s’ha aconseguit mai en l’època moderna. De fet, ni s’ha carregat. El cap de colla Sisco Benet, insisteix en el fet que el pilar de 9 arribarà si tot el que s’ha fet abans ha sortit bé, però no aclareix en quin moment de la diada el podria tirar.

El pilar de nou acompanyaria a la diada al tres de deu amb folre i manilles i també al quatre de nou amb folre i l’agulla, un castell que els verds enguany encara no han estrenat. El tercer castell encara no està decidit.

Benet apunta que el que sent ara és il.lusió i ganes de «regalar», diu, una gran diada i recorda que és molt important valorar la feina que va fer un grup de persones fa 69 anys per posar en marxa la colla.

Les proves del pilar de 9 han anat bé. De fet, han realitzat en un parell d’ocasions el pilar de 8 sencer a assaig amb el folre del de nou a terra, les manilles a sobre i els puntals al capdamunt i en la prova de divendres van fer-lo al pati, fora de les barres, on gairebé va pujar la totalitat de l’estructura.

Al pis de puntals van posar, a més del quart i les seves crosses i cordó, l’agulla i les primeres del davant i del darrere; és a dir, van faltar les segones mans i els dos vents. Va pujar el quint i el sisè va arribar fins a sobre dels puntals, tot i que van preferir que no es posés dalt. La rapidesa en l’execució serà clau per entrar en el que alguns consideren una dimensió desconeguda ja que fa 20 anys la prova que van fer gairebé no va arribar ni a sentir gralles, tot i que el pilar actual és força més lleuger de pes.

Arnau Cobo és un dels puntals del pilar de nou i destaca la dificultat de la construcció

El pilar de 9 dels verds porta 84 persones al folre, 39 a les manilles i 11 als puntals (el quart, el fals quart, dues crosses, un cordó, una agulla, dos vents, unes mans pel davant i dues pel darrere).
La jornada començarà a les 9 del matí amb les matinades, després hi haurà eszmorzar popular, faran al cuiner Fermí Puig soci d’honor i a les 12 començarà una diada que obriran els Castellers de Vilafranca. En segona posició actuaran els Xiquets de Tarragona i tancaran les rondes els Capgrossos de Mataró. Els Verds demanen a tothom un cop de mà a plaça per intentar, doncs, tornar a fer història.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: