Divendres, 1 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El sector del cava augura una bona campanya de Nadal, tot esperant un 2023 més complicat

En els darrers mesos tots els àmbits econòmics estant patint pujades importants i continuades que afecten directament els costos de producció. El sector del cava no se’n escapa.

Els cellers ja treballen aquests dies embotellant un cop ha finalitzat la verema d’aquest 2022, i a les portes d’iniciar la temporada de Nadal, que sempre és una de les que genera més vendes en el sector del cava.

Una verema la d’enguany que tothom qualifica de bona a nivell de qualitat, però certament curta en quan a quilos. Des de la patronal AECAVA, el seu president Damià Deàs apunta que la sequera i el fet que moltes nits la temperatura no baixés de 20 graus ha comportat una verema molt irregular.

Des dels cellers la sensació és també que la collita ha estat bona en quan a qualitat, tot i ser curta en litres de vi resultant. Bet Díaz és directora del Celler Carol Vallès.

Tot plegat fa que els cellers esperin una bona campanya de Nadal. Malgrat els darrers anuncis de més inflació i incerteses pels costos de vida, Bet Díaz apunta que esperen un bon final de 2022.

Des d’Alsina & Sardà esperen tenir una bona part final d’any, tot pendents de com pugui afectar a l’economia de les llars la inflació dels propers mesos. Rubén Moris és el director tècnic i comercial d’Alsina & Sardà

En aquest context, els cavistes ja fa molts mesos que fan front a augments constants no només dels costos energètics, sinó també d’algunes matèries imprescindibles com poden ser les pròpies ampolles de vidre.

Ruben Moris, d’Alsina Sardà, explica que ja fa 2 anys que estan tenint complicacions en el subministrament tant de vidre com de cartró. Amb uns augments de costos que van assumint en part, però que també s’acaba repercutint en el preu final de venda dels seus productes.

Una situació, que Bet Díaz des de Carol Vallès, considera que es notarà més el proper any.

Finalment, i en relació als augments dels costos i la polèmica al voltant dels preus que es paga per el raïm, Damià Deàs considera que s’hauria de modificar el punt de partida i deixar de parlar de rendiments i cost per quilo i començar a fer-ho per hectàrea. Reconeix que aquesta verema ha estat complicada, i que el preu marcat de sortida ha quedat curt en molts casos. Però també apunta que quan es comparen preus amb altres D.O si es parlés de rendiment per hectàrea seria més correcte. En anys normals els rendiments per exemple a la Rioja estan al voltant dels 6.000 quilos per hectàrea, mentre que el Cava és de 10.000. Per tant si en un lloc es paga a 90 cèntims; però a l’altre a 60, per exemple, s’acaba tenint més rendiment en el segon cas.

De cara al 2023, tot i la situació general, l’esperança és que es puguin anar estabilitzant aquest preus dels costos energètics però també dels productes bàsics, i que per tant no es continuen produint pujades inesperades i continuades que dificulten qualsevol previsió de costos a nivell productiu.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: