Dijous, 25 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El conflicte de la vaga d’escombraries porta ja 13 dies al Penedès

No es veu a prop el desllorigador per la seva desconvocatòria.

Els veïns de Sant Sadurní, Olèrdola, Torrelavit, San Pere de Riudebilles i Sant Quintí de Mediona ja fa dues setmanes que pateixen els efectes de la vaga dels treballadors de l’empresa Prezero, encarregada de la recollida porta a porta en aquest municipis mitjançant un contracte gestionat per la Mancomunitat Penedès-Garraf.
Els treballadors insisteixen en assegurar que les seves demandes son raonables. Volen que s’esquipari la tota plantilla amb el mateix conveni. I es queixen que l’empresa no s’acosta a negociar. En mig d’aquesta desavinença es troben els ajuntament que pateixen directament els efectes de la vaga. La situació més complexa es troba a Sant Sadurní on aquest dijous l’alcalde, Ton Amat, va fer un decret per garantir la salut pública.
Per part dels treballadors anuncien que la vaga no té, de moment, una solució clara per la manca de resposta per part de l’empresa. També asseguren que s’estan complint els serveis mínims, que marquen un 50%.
Els representants dels treballadors es queixen també de les mesures decretades per l’alcalde de Sant Sadurní i consideren que vulnera el seu dret a vaga.
Per la seva banda l’alcalde nega la vulneració al dret a vaga. Assenyala que desprès de 13 dies sense resoldre el conflicte i amb informes tècnics sobre el perill per la salut de la situació d’alguns carrers era necessari el decret. També considera que els serveis mínims marcats per la Generalitat no s’ajusten a una vaga de recollida porta a porta i que caldria modificar-los.
Per les circumstàncies de volum d’habitants, la situació més complexa es viu a Sant Sadurní. Els alcaldes han declinat fer declaracions, i als altres quatre municipis s’han ubicat contenidors de recurs. La Concha Reina, una veïna de Torrelavit, explica que tot i les molèsties es pot anar trampejant la situació.
Per la seva part el vicepresident Àrea de Gestió de Residus Mancomunitat Penedès-Garraf, Jordi Bosch, explica que ja han presentat expedient sancionador a l’empresa, per incompliment de serveis mínims, i han demanat a la Generalitat la medicació per trobar una sol.lució el més ràpida possible.
Aquest divendres farà exactament dues setmanes de l’inici d’un conflicte que s’està allargant massa en el temps i pel que a hores d’ara no es veu una sol.lució immediata.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: